История и традиции на венчалните пръснени

История и традиции на венчалните пръснени

romanring 1. Традицията за размяна на венчални пръстени произхожда от Древен Египет. След това и римляните си разменяли такива като последен жест в серия от подаръци по време на годеж. Пръстенът се давал само на невестата, което било своеобразен знак за правото на собственост от страна на съпруга върху ѝ. Сделката, както виждате, се символизира от ръкостискане. Днес подаряването на пръстен е знак за любов, но и в Средновековна Европа е част от договор между семействата на младоженците, който включвал размяна на пари, имущество и други ценности.

2. Кръглата форма на пръстените символизира вечност – няма нито начало, нито край, като времето. Също така тази форма може да се открие в небесните тела Слънце и Луна, които били обожествявани от древните.

3. Традицията повелява венчалният пръстен да бъде носен на дясната ръка, защото тя се свързва с поемането на обещания и клетви. Тази традиция е запазена в България, Русия, Украйна, Гърция, Полша, Норвегия, Германия, Австрия, Португалия, Испания и други. Носенето на халката на лявата ръка, на средния пръст, е свързано с идеята за минаваща през него vena amoris (вена на любовта), която била директно свързана със сърцето. Това разбира се по данни на учените е абсолютно невярно, въпреки това някои хора продължават да вярват в тази митична вена. Според някои теории в западния свят венчалната халка сменила позицията си, защото повечето хора като десняци често наранявали с нея така важната си водеща ръка, затова халката се преместила на по-малко използвания безименен пръст на лявата ръка.

bichiya 4. В някои части на Индия традицията е да се носи bichhhiya (пръстен за втория пръст на стъпалото) вместо венчален пръстен. Според еврейската традиция младоженецът поставя пръстен на показалеца на младоженката.

5. Използването на сватбен пръстен за двамата партньори започва през XIX-ти век, като част от маркетинговата кампания на американската бижутерска индустрия за увеличаване на търсенето. Преди това само мъжът подарявал пръстен на своята бъдеща съпруга.

6. Най-честата гравюра върху венчалните халки е името на младоженеца.

7. Първият известен диамантен брачен пръстен е подарен на Мари Бургундска от краля на Германия Максимилиан I-ви (1477 г.)

Mary-of-Burgundy

bluedimond8. Най-скъпият годежен пръстен правен някога е на стойност 16.26 млн. щатски долара, той е инкрустиран с голям овален син диамант.

9. Известен е случай, в който венчалната халка успява да спаси живота на носещия я  – по време на въоръжен обир куршумът рикоширал от халката на един господин, което предотвратило директното попадане на куршума в лицето му.

10. Най-малкият годежен пръстен, известен на историята, бил за едва 2-годишната Мари, дъщеря на Хенри VIII.

11. В ранния XIV век се вярвало, че булката носи щастие, затова гостите на сватбата се опитвали да пренесат част от щастието на младоженците в своя дом и късали парчета от роклята на булката. Тази традиция започнала да додява на бъдещите невести и за да предотвратят това да влязат в новия си дом само по дрипи, решили превантивно да хвърлят на гостите лесно отстраними части на облеклото си, включително жартиера. От един момент нататък младоженецът също започнал да хвърля жартиера на своята съпруга към събралите се мъже, за да не го сторят те самите. Съответно, за да не бъдат изолирани в  тази игра гостите от женски пол, булките решили да хвърлят към тях своя букет.

bouquet

12. Има много традиции свързани с късмета на бъдещото семейство. В гръцката култура кубче захар се слага в ръкавицата на младоженката за сладък брачен живот. Пак за късмет египетските жени щипят булката, а в английската традиция се смята за много хубав знак младоженците да открият в леглото си паяк. В Чехия над младоженците се хвърля грах. Древните гърци и римляни вярвали, че булото предпазва булката от зли духове, оттогава то е неизменен сватбен аксесоар. Пак по същата причина младоженецът пренася невестата си през прага, за да я предпази от злото, което се промъква отдолу.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *