Как да се защитим при нападение?

Как да се защитим при нападение?

Прибирате се късно вечерта, вървите по улицата и изведнъж ви напада крадец. Или пък се прибирате от училище и попадате на устроена засада. Какво бихте направили? Човек трябва да знае как да се защити, за да се предпази от сериозно телесно нараняване. Ако не носите оръжие или нямате умения в бойни изкуства, такова нападение може да доведе до сериозни наранявания или дори да се окаже смъртоносно.

Опитайте се да избегнете конфронтацията. Ако крадец ви пресрещне на улицата, обикновено е достатъчно да дадете портфейла си или каквото иска бандитът, за да ви остави на мира. Това е препоръчително, особено ако крадецът е въоръжен. Добра стратегия е да се огледате за път за бягство, да хвърлите портмонето си в противоположната посока и да бягате. Най-вероятно крадецът ще тръгне да взима портфейла, което ще ви даде възможност да избягате. Освен това, когато бягате, ставате движеща се мишена, която е много по-трудна за уцелване.

В случай на конфронтация в училище, обикновено ще можете да излезете от ситуацията, преди тя да ескалира до физическа саморазправа, като  просто  се извините за инцидента или покажете, че не искате неприятности. В повечето случай трезвото мислене надделява.

Ако сбиването изглежда неизбежно, запазете спокойствие и се пригответе да се защитита. Поддържайте баланс като заемете класическа боксьорска поза, стойте и се движете като боксьор. Изправете се лице в лице с опонента си и вдигнете ръце, за да защитите лицето и врата си, дръжте лактите близо до тялото. Свийте коленете си, изнесете единия крак леко напред или разтворете крака на ширината на раменете.

Когато ви нападат, наблюдавайте ръцете на противника, а не лицето му. Можете да реагирате по-бързо ако видите навреме ръката. Ако другият има нож, определено ще искате да знаете това навреме, така че да го държите под око и да можете да реагирате бързо. Не изпадайте в паника. Не се страхувайте да викате за помощ – това не е женствено или мекушаво. Някой може да ви се притече на помощ. На много места ще срещнете съвета да викате “Пожар!” вместо “Помощ!”, но не се надявайте, че заспалата съвест на гражданите ще бъде събудена. Ако хората не искат да помогнат и да действат, нищо не може да ги събуди. По-добре да привлечете хора, които ще искат да помогнат.

Ако нападателя е по-голям и по-силен от вас, това не значи, че не можете да го победите. Всеки човек има така наречените „слаби точки” в уязвимите части и органи. Съответно, атакувайте противника си точно на тези места, за да го обезвредите, но не забравяйте да предпазите своите уязвими части.

  • Бъркането в очите с пръсти може да причини силна болка и временно заслепяване, което ще ви позволи да избягате.

  • Удар в областта на гърлото може да причини увреждане на дихателните пътища, което ще обезсили нападателя  и ще ви позволи да избягате, докато той се мъчи да си поеме дъх.

  • Повечето мъже знаят, че добре насочен удар или ритник в тестисите причинява непоносима болка – гарантирано ще обезвреди всеки мъж.

  • Силен ритник в колянната става ще попречи на нападателя да Ви преследва.

Когато защитавате живота си няма правила, става дума само за оцеляване. Така че използвайте всички предмети наоколо като оръжие. Също така можете да използвате всяка удобна част от тялото си, за да нанесете бързи, агресивни удари на противника. Продължавайте с ударите, докато обезвредите нападателя. Изритайте го силно с крак или използвайте коляното си като бариера или го настъпете силно с ток. Използвайте юмруци, плесници или лакти. Ударът с лакът е отлична идея, особено ако сте точно до противника или с гръб към него. Можете и да нокаутирате нападателя си с глава – засилете се с главата напред и ударете носа или устните му с чело.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *