Слънчевото затъмнение – факти и легенди

Слънчевото затъмнение – факти и легенди

Затъмнението на Слънцето е едно от тези природни явления, които предизвикват едновременно вълнение и ужас у хората.  Днес човечеството знае много повече за това как се случват затъмненията и кога могат да се очакват, в изучаването се включват и милиони ентусиасти, всеки със своята апаратура. Възхищението на хората към астрономическите явления обаче продължава да буди някои опасения.

История

Историческите данни показват, че още древните вавилонци и китайци са можели да предвидят Слънчевите затъмнения в ранните години от 2500 г.пр. Хр., но това не е пречило извън научната си информираност да създават странни пророчества. Гърците например вярвали, че затъмненията са знак за гнева на боговете, който ще посее смърт и разрушения. На гръцки еклипсис, означава изоставен. Пиндар (522-443 пр.н.е) например пише в своята поема „За тиванците”:

Блестящо слънце, ти, което виждаш

безброй неща,

о, майко на очите ни, звезда най-чиста,

защо изчезна ти посред деня?

Защо ти силата срази на хората

и мъдростта им заблуди, като се спусна

по мрачната пътека?

Дали защото искаш да ни донесеш

тук нещо ново или неизвестно?

Заклевам те в името на Зевса

о, ти водач на бързите коне,

богиньо, превърни за Тива

и за тиванците в добро

това световно чудо…

Или ти носиш поличба за война,

за гибел на плодовете на земята?

Виелици от сняг и снежни бури?

Размирици ли съдбоносни?

… Морето ще напусне бреговете си,

за да залее нашите поля,

и мраз ще скове земята ни.

Или пък ветровете южни

ще доведат проливни дъждове.

Ще потопиш ли цялата земя

ще подновиш ли целия човешки род,

ще създадеш ли тука нови хора?…

Не се оплаквам никак от беди,

Които ще изпитам заедно със всички.

В древен Китай се е смялато, че затъмнението предсказва бъдещето на императора. Преди повече от 4000 години двама китайски астролози биват екзекутирани, защото не успяват да предвидят слънчево затъмнение. Обичаят сред китайците бил по време на затъмнение да се събират и да дрънчат с тигани и тенджери, за да изплашат демоните.

В много култури се смята, че нещо поглъща слънцето, една от тях е във Виетнам, където се считало, че гигантска жаба го изяжда, докато за същото деяние викингите винили вълците. Същевременно според старата хиндуистка митология затъмнението се случвабо, когато божеството Раху бива обезглавявано от боговете, защото си позволил да пие амброзия. Главата на Раху се насочила къч небето, където погълнала Слънцето.

Факт

Да видим каква научната истина за това събитие. Слънчевото затъмнение се случва, когато Луната застане на пътя между слънчевите лъчи и дадена част от земната повърхност, като същевременно хвърля сянка върху Земята. Луната се намира на такова разстояние от Земята и съответно от Слънцето, че почти напълно (при пълно слънчено затъмнение) покрива слънчевия диск, погледнато от конкретна точка на земята, оставяйки в своя пик само един светещ пръстен. (при частичното слънчево затъмнение не се наблюдава) Тъй като затъмнението е само оптически ефект, то има конкретен път по земната повърхност, наблюдава в своята цялост само от държави, намиращи се на описаната от Слънцето линия от изток на запад.

Суеверия

Наличието на високо развити технологии не означава непременно край на суеверията и поличбите. Много хора смятат, че за бременните жени и техните неродени още бебета затъмнението е опасно, виждане което учените никак не споделят.

В някои части на Индия хората постят по време на затъмнение, защото вярват, че всяка сготвена в този ден храна ще бъде отровна. В Италия съществува красивото убеждение, че цветята посадени по време на затъмнение ще бъдат най-пъстри. По-реалните притеснения обаче обикновено са свързани с издръжливостта на технологиите, до този момент обаче не са се наблюдавали технологични катаклизми по време на затъмнение.

Колко често се случва слънчево затъмнение?

Слънчевото затъмнение е възможно да се случи само на новолуние, когато Луната директно блокира изгледа към Слънцето от определени части на земята. Може да има такова явление до 5 пъти на година (в различни части на света разбира се), този максимум според данни на НАСА се е случвал само в 25 години (данни за последните 5000 години). Последното пълно слънчево затъмнение от територията на България беше наблюдавано през 1999 г. На 20 март 2015 частичното затъмнение започва към 10:42 ч. и ще достигне своята максимална фаза в 11:49 ч.

Мерки за безопасност при наблюдение

Хората, които наблюдават затъмнения трябва винаги да избягват наблюдението и снимането без защитно оборудване. Обикновените слънчеви очила не са пригодени за взиране в Слънцето. Има специални очила за тази цел или опушени стъкла.

Научни открития

Първата фотография на слънчево затъмнение е от 1851 год. от пруския фотограф Берковски. Благодарение на затъмнение става и откриването на хелия през 1868 г. от френския астроном Пиер Жансен и британския учен Норман Локиър, затова и те кръщават елемента на гръцкия бог на Слънцето Хелиос. През 1919 британският астроном и математик Сър Артър Едингтън използва затъмненията, за да доказване на теорията за относителността.

Със затъмненията идва и една още нерешена мистерия – защо короната на Слънцето е толкова гореща. Докато повърхността е само 6000 С, короната достига 1-2mС. Горещината не идва от повърхността и затова учените са се впрегнали да разберат какво я причинява. Една от теориите е, че извиването на магнитните вълни на Земята по време на затъмнение предизвиква повишаване на видимата по короната температура.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *