Как да подберем идеалното авокадо?

Как да подберем идеалното авокадо?

Авокадото е прекрасен източник на здравословни калории и е идеална основа за вегетариански сосове, без да се налага да посягаме към сметана или майонеза. За съжаление този зеленчук не е никак евтин, а когато изберем неподходящ, рискуваме да хвърлим парите в коша.

В най-добрия случай избраното авокадо трябва да има мека месеста част, която лесно да се раздробява с вилица, костилката също трябва да се отстрани с лекота, а обелката да може да се премахне с ръка. Има някои хора, които предпочитат по-твърдо авокадо, но то не е никак подходящо за готвене.

Вижте как да изберете отличното авокадо:

1. Съвсем зеленото авокадо е още неузряло. Ако държите да го купите или няма голям избор в магазина, като го отнесете вкъщи е се наложи да почакате между 3-7 дни до узряването. По бързо ще стане като сложете авокадото в хартиена торбичка и междувременно проверявате, за да не изпуснете момента.

2.Зеленото авокадо с потъмняващи нишки е почти узряло. По принцип с узряването авокадото потъмнява и да омеква. В този случай очаквайте авокадото да е годно за консумация до 1-3 дни.

3. Зрялото авокадо е с много тъмен цвят и е меко на пипане. Обърнете внимание, че ако го натискате с пръсти, ще го нараните. Правилният метод е да вземете авокадото в дланта си и съвсем внимателно да го притиснете между възглавничките на пръстите си и меката част в основата на дланта.

4. В желанието си да изберете зряло авокадо може да попаднете на презряло, затова е полезен и друг метод. Погледнете мястото на дръжката, отчупете показващото се стръкче и вижте цвета на основата му – ако е зелена, значи авокадото е годно за консумация, ако обаче е тъмно мътно зелена или кафява, това означава, че е презряло. Съответно ако ви е трудно да отстраните стръкчето, значи изобщо не е узряло още. Вижте разликата:

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.