Как да окажем първа помощ при измръзване и хипотермия?

Как да окажем първа помощ при измръзване и хипотермия?

Питате се каква е разликата между двата термина? Измръзванията засягат локално, ограничени са до изложените на атмосферни влияния открити части от тялото – крака и ръце (основно пръстите), уши, нос. За цялостно измръзване или хипотермия говорим, когато температурата на цялото тяло спадне под 35° С.

Поддържането на телесната температура става чрез кръвта. При непокритите добре крайници ниските температури стесняват кръвоносните съдове и  отрязват достъпа на кръв до тъканите. Тялото се стреми да запази  вътрешните органи, насочвайки кръвта и с това топлината към тях, съответно намалява кръвният поток към крайниците. Когато организмът загуби повече топлина, отколкото може да продуцира, се стига до обща хипотермия.

Основни причинители

Особено бързо измръзва тялото при падане в ледени води. Това може да се случи при каране на кънки върху замръзнало езеро или когато решите да преминете през леда за по-кратко, несъобразявайки се с характеристиките му. Чести случаи на измръзвания и хипотермия има при пострадалите от лавина, скиорите и сноубордистите са най-застрашените, ако попаднат в снежното природно бедствие или претърпят инцидент в безлюдна местност. Вятърът също не бива да се подценява, защото той отнема топлинния щит около тялото. Ако ръцете и краката не са добре екипирани, много лесно могат за измръзнат. Прекалено тесните дрехи (по-широките създават пласт от въздух, който служи за изолация), а също влажните или мокри превръщат в напразни опитите на тялото да генерира топлина.

Редица фактори повишават риска от хипотермия. Съществуват и рискови групи, при които по-бързо може да се стигне до усложнения. По-уязвими са малките деца, старите хора, пушачите, диабетиците, хора на медикаменти; страдащи от недохранване, кръвозагуба или изтощение. Виждали ли сте кучето порода санбернар с буренцето? Ще ви разочароваме, че алкохолът само лъжливо създава усещането за затопляне и може да ви накара да предприемете необосновани рискове. Освен това той разширява кръвоносните съдове и тялото не успява да насочи кръвния поток към жизненоважните органи, така тялото изстива по-бързо. Функциите на тялото отслабват и подпийналите се унасят, неусещайки как бялата смърт ги надвива. Затова на ски, на излет или при преход не пийте алкохол! Пазете незащитените с ръкавици ръце от метални повърхности – те допълнително ще изстудят крайниците, кожата може даже да залепне за метала.

Симптоми при измръзване на крайниците

Измръзване първа степен: на засегнатото място кожата изглежда бледа, на места – сиво-бяла или жълто-бяла. Тя е студена, твърда и безчувствена. При разтриване (затопляне) се зачервява и боли.

Измръзване втора степен: Формират се мехури, някои изпълнени с кръв, замръзналите места се оцветяват в червено-синьо.

Измръзване трета степен: По-тежките измръзвания се проявяват твърде късно – кожата придобива синьо-черен цвят. Тъканите умират, настъпва некроза. За съжаление засегнатите участъци не могат да се възстановят и се стига до ампутация. Колко тежко е измръзването може да се прецени едва след няколко дни.

Симптоми на хипотермия

Първа степен: Всичко започва с треперене (мускулни спазми), засегнатият диша тежко, пулсът му се забързва. Температурата на тялото в този стадии е между 35-32° С.

Втора степен: Температурата на тялото спада до степен, в която засяга функционирането на мозъка. Мускулите са втвърдени, страдащото лице се чувства изморено, спи му се, не може да говори. Телесната температура е 32-28 ° С.

Трета степен: Засегнатият вече се намира в смъртна опасност, в безсъзнание е, а пулсът му едва се усеща. При температура под 24° С кръвообращението спира, белите дробове също престават да функционират.  При тежка хипотермия с такива симптоми мозъчната смърт настъпва по-късно от други състояния със спиране на кръвообращението. Причината за това е, че при по-ниски температури мозъкът оцелява за по-дълго, заради по-бавната обмяна на веществата. Лекарите предупреждават: Някои пострадали може да изглеждат мъртви, а да имат лек недоловим пулс, изпадайки в състояние подобно на спящите зимен сън животни; не бива да има колебания при провеждането на задължителните спасителни мерки.

Първа помощ

ВНИМАНИЕ: Като лаици в тази област не може да бъдете сигурни колко сериозно засегнат е пациентът, затова винаги първата ви задача е да се обадите за помощ на спешния телефон 112.

1. Помощ при измръзвания

Ако с пострадалия може да се проведе разговор, той/тя трепери и има видимо замръзнали пръсти на ръцете или краката : първо трябва да го заведете на топло място като хижа например или в автомобил. Внимателно отстранете от засегнатия бижута, влажно облекло и други , за да можете да започнете леко да загрявате измръзналите места. Можете да ги загреете в легенче с топла вода ( не гореща!), постоянно доливайте, за да я поддържате топла. Ако лицето изпитва при този процес болка, може да се наложи поемането на болкоуспокояващи. Накрая превържете със стерилна превръзка измръзналите места – при засегнати пръсти: превържете всеки поотделно. Не разполагате с топла вода? Тогава измръзналите пръсти сложете под мишниците си, а измръзнало лице загрейте с топли ръце.

ВНИМАНИЕ: Не разтривайте засегнатите части със сняг. Не пробивайте появили се мехури. Засегнатият не бива да пуши, защото това допълнително стеснява кръвоносните съдове. При сериозни измръзвания не се препоръчва енергичното масажиране, това може да нарани уязвимите тъкани.  Не затопляйте кожата със сух и/или горещ въздух, не използвайте сешоари, загряващи възглавници, лагерен огън, електрически печки и парно. Измръзналата кожа няма чувствителност и лесно може да се стигне до изгаряния. Ако се намирате на открито, пусто място, без изгледи да намерите подслон и трябва да чакате помощ, не се опитвайте да разгрявате засегнатите зони, защото ако пак скоро замръзнат, може да се стигне до тежки наранявания. Добре ще бъде, ако намерите дебело и сухо одеяло или сухи дебели дрехи, за да покриете пострадалия.

2. Първа помощ при хипотермия

Още при хипотермия първа степен, когато лицето трепери и още е контактно, трябва незабавно да бъде изведено от студената среда. Обадете се първо на 112! Ако е възможно, заведете страдащия на топло място. Вече в подслона можете да свалите, ако има, мокрото му облекло. Увийте го добре в няколко одеяла, сложете му и шапка на главата. Топли захаросани напитки (без алкохол) също могат да помогнат. Ако нямате възможност да заведете пострадалия на топло, се опитайте да го защитите от студените вятър и земя – намерете по-закрито място и покрийте земята с одеяло, фолио или при липса на тези неща сухи растения (шума, клони и други). Ако на пациента му се доспива или е дезориентиран, покрийте го с нещо, не го движете и чакайте помощ. Загубил ли е засегнатият съзнание и престанал да диша, преминете към сърдечен масаж.

ВНИМАНИЕ: Ако пострадалият губи съзнание и вече не трепери, не се опитвайте да го затопляте механично – не масажирайте и не го загрявайте с други допълнителни средства. При това състояние раздвижената от механичното загряване студена кръв може да се смеси с топлата от торса и да се стигне до смущения в кръвообращението като тромбози. Правилото е: отстранявате мокрото облекло и покривате с одеяла.

Как да се предпазим?

Обличайте се достатъчно топло, когато планирате по-дълъг преход на открито. Носете повече пластове от дрехи, които топлят и бърдо изсъхват. Сменяйте навременно мокри тениски или пуловери със сухи дрехи. При много ниски температури ръкавиците с два пръста са по-препоръчителни, защото държат по-топло от петопръстните си посестрими. Не забравяйте да сложите шапка, тялото губи много топлина през главата. Обувките не бива да ви стягат прекалено, защото вредят на кръвообращението. Купувайте зимните ботуши с един номер по-големи и обувайте дебели чорапи.

Не стойте дълго време изложени на студен вятър, без да се движите.  При планински преходи и разходки взимайте със себе си термос с чай или се върнете по-рано в хижата, за да се стоплите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *