Как да изберем подходящия тиган?

Как да изберем подходящия тиган?

Сигурно познавате разочароващите последствия от неподходящия тиган, особено в ресторантския бизнес кухненските съдове могат да имат решаващо значение за качеството на храната. Дори и да не планирате отваряне на собствен ресторант, може би ще ви е полезно да разгледате преимуществата и недостатъците на предлаганите на пазара артикули, преди да купите следващия и без това скъп прибор.

Тигани според вида на котлоните

На първо място ще обсъдим начина, по който тиганите се справят с температурата. Много важен въпрос е това с какъв уред разполагате – електрическа, газова печка или с индукционни котлони (действат с магнетична, вместо с термална индукция).

Електрически котлони – Тигани с дебело и тежко дъно са идеални за електрическите котлони, колкото по-малък калибъра на метала, толкова по-тежък е тигана. Основният проблем при електрическите котлони е, че храната изгаря лесно. Бъдете търпеливи със загряването и позволете на тигана да се загрее бавно, устойте на изкушението да започнете готвенето със завъртане на термостата на висока температура, освен ако нямате намерение да варите вода. За такъв тип котлони са много подходящи незалепващи тефлонови тигани с основен материал метал (алуминий).

Газови котлони – Тези видове котлони бързо вдигат висока температура, затова е много важно тиганът да поема горещината равномерно. Тигани от чугун, мед или алуминии ще се справят по-добре от други материали. Основното оплакване при използване на тигани върху газови котлони е, че дръжката се загрява толкова много, че изгаря и не може да бъде пипната без кърпа или ръкавица.

Индукционни котлони – Като избирате тиган за този вид модерни котлони, обърнете внимание на метала, от който са направени. Металът трябва да се намагнетизира, за да сработи с готварския плот (иначе няма нагряване). Поради тази причина няма да ви вършат работа тигани от алуминий, стъкло или керамика. Спрете се на тиган от неръждаема стомана или чугун  и задължително попитайте дали са подходящи за вашата печка.

Тигани според покритието

Когато следващия път купувате тигани помислете за вида на храната, която готвите най-често, а още по-добре е да имате по един тиган от двата вида.

–  Тигани с незалепващо покритие – Тези тигани (тефлон и керамика) са идеални за тези, които искат храната да бъде здравословна, защото с тях се използва по-малко мазнина. Незалепващото покритие помага при изпълняване на рецепти, свързани с обръщане на храната като палачинките, а също и при такива, в които храната се преобразява от течно в твърдо състояние – яйца например.

 

–  Тигани с натурален финиш – Те са по-препоръчителни при пърженето на месо, защото се образува по-хубава коричка, а също и при фритюра (пържене в много мазнина). Чугунът и стоманата могат да бъдат подготвени с направено в домашни условия незалепващо покритие. Не е верен митът, че тези тигани бързо се износват.

 

Тигани според почистването

 Преди да си купите тиган е добре да се замислите колко време бихте отделили за поддръжката му. В случай че не сте склонни да прекарвате много време в почистване, по-добре си изберете тигани с незалепващо покритие, които са лесни за почистване и нямат нужда от дълго накисване. Въпреки това, за да запазите покритието е препоръчително да ги миете на ръка само с малко веро и мека кърпа. Не използвайте абразивни методи, защото те могат да свалят покритието.

При положение, че имате възможност да вложите повече усилия в почистването, можете да поддържате стария тиган в идеално състояние с различни видове накисвания и пасти за полиране. С изключение на чугунените тигани, другите видове с натурален финиш могат спокойно да се слагат в миялната машина, въпреки че остава препоръчително по-честото миене на ръка.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.