Как да се справим с болката в ушите чрез домашни средства?

Как да се справим с болката в ушите чрез домашни средства?

За много хора болката в ушите е едно от най-неприятните усещания, особено когато обезпокоява нощния им сън. Някои много добри домашни способи помагат щадящо да облекчим болката и да си осигурим спокоен сън. Ако и вас често ви мъчи подобен проблем или искате да сте подготвени за такава ситуация, проследете тези предложения.

Преди да преминете към третиране на ушите, погрижете се свързаните с ушите пътища също да бъдат почистени и освободени от секрети. Много често секреция от ушите може да попадне в носната кухина, затова се погрижете носът ви да остане чист като сипвате капки за нос в него. Може да звучи странно, първо да лекувате носа преди ушите, но не случайно има направление в медицината „уши, нос, гърло“ – трите са свързани и взаимно могат да се заразяват. Слагайте си капки в носа поне по три пъти на ден. Ако имате непоносимост или се притеснявате от активните съставки на стандартните капки за нос, можете да пробвате с разтвор от морска сол.

За домашното лечение на ушите, ще ви трябват:

1-2 ленени кърпи

Евентуално 1 лента за глава

1 глава лук или 2 малки картофа, или 1 връзка магданоз, или 1 скилидка чесън

Лайка

Липа

Бутилка с топла вода, загряваща възглавница или такава със семена

Може да ви помогне лампа с червена светлина, ако имате такава.


Компрес от лук

Като най-добро домашно средство за болка в ушите е признат компреса от лук, който спира възпалителния процес, има антибактериални и болкоуспокояващи свойства.

 1. Нарежете една средно голяма глава лук на малки кубчета.
 2. Положете кубчетата върху ленена кърпа и леко ги притиснете, за да излезе част от сока и да попие в кърпата.
 3. Вържете кърпата като вързопче и я положете на болното ухо.
 4. С помощта на лента за коса ще можете да фиксирате кърпата върху ухото, за да не ви се налага да държите компреса постоянно, все пак ще трябва той да преседи поне 2 часа върху ухото.

Има и друг метод за прилагане на компрес от лук:

 1. Вземете две глави лук, нарежете ги на шайби.
 2. Сложете лука в половин литър вода и оставете ги оставете да се готвят за 10 минути.
 3. Водата трябва да има поносима температура, не бива все пак да се изгаряте (не забравяйте, че кожата на ушите е по-чувствителна от тази на ръцете, затова изпробвайте водата с вътрешната страна на китката си).
 4. Потопете в лучената вода една ленена кърпа, изстискайте я докато вече не капе.
 5. Положете кърпата върху болното ухо и покрийте с друга суха кърпа.
 6. Оставете да действа за около 30 минути.

Компрес от картофи

 1. Сварете 2-3 малки картофа до състояние, в което са много меки.
 2. Направете ги на каша, която после нанесете върху ленена кърпа.
 3. Завържете кърпата или просто я сгънете добре и докато кашата е още топла, положете върху ухото. За ваше удобство можете да закрепите компреса с лента за глава.

Компрес от магданоз

 1. Нарежете една връзка магданоз на много ситна каша.
 2. Наредете кашата върху ленена кърпа и положете компреса върху ухото.
 3. Дръжте така кърпата (закрепете с лента) за минимум 45 минути.


Терапия с чесън

 1. Обелете една скилидка чесън.
 2. Увийте чесъна в памук и го поставете в ухото.

Още съвети против болката

Много добро средство срещу болката в ушите са цветчетата от лайка. За тази цел ползвайте по-едра суха билка (не от пакетчета лай, те няма да пуснат хубава есенция). Загрейте лайката във вода, докато заври, отстранете я от огъня и оставете да се запари под похлупак. Когато добие поносима температура, извадете омекналите цветчета и ги сложете върху ленена кърпа. Поставете компреса на ухото и оставете да действа за няколко часа.

Пийте често вода и чай от билки, особено от липа. Ако имате у дома лампа с червена светлина, може да ви помогне за облекчаване на болката.

Ако не искате да страдате от болки в ушите, избягвайте студен вятър и течение. Като имате хрема, поддържайте носа си свободен от секрети.

Обикновено домашните средства помагат при леки оплаквания, но са безсилни пред възпаления на средното ухо. Ако болката се задълбочи и/или често имате подобни болки, по-добре да не се лекувате у дома, а да посетите лекар, защото може това да е симптом на по-сериозно заболяване или в ухото ви да е влязло чуждо тяло.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.