Как да премахнем лесно стари тапети?

Как да премахнем лесно стари тапети?

wallpaper-removalТези от вас, които са ремонтирали старо жилище, познават колко много време и усилия отнема почистването на стените от старите тапети. Пригответе си точните инструменти и обърнете внимание на следващите съвети за по-лесно сваляне на тапети.

Ще ви трябват:

Найлони, фолио – нещо, с което да покриете пода;

Салфетки

Пулверизатор – можете да ползвате празна бутилка от препарат

Веро

Шпакла

Премахване

За да отстраните по-лесно тапетите, трябва да се подготвите добре. В повечето случаи тапетите се откъсват на парчета – някои по-големи, други по-малки – за да не се случва това, тапетът трябва добре да се напръска с пулверизатора.

Покрийте пода с нещо, което няма да пропуска вода – по-добре найлоново фолио, добре уплътнете по-краищата, където влиза в контакт със стените. За всеки случай наредете на гъсто една до друга в основата на стената салфетки, които да попият стичащата се вода.

В шишето с пулверизатор сипете веро и го разтворете с вода. Ако ползвате топла вода, тапетът по-бързо ще омекне. С тази смес напръскайте обилно целия тапет и ако се наложи по няколко пъти.

Оставете водата малко да подейства и междувременно проверявайте дали тапетът е омекнал и дали лесно се отстранява (опитайте се да дръпнете едно ъгълче в долната част). Ако още не се отделя, пак напръскайте с вода.

wallpaper

Когато тапетът вече достатъчно се е накиснал, започнете внимателно да го отделяте от стената. Помогнете си с шпаклата, за да започнете от единия ъгъл. Работи се, както и при лепенето – лента по лента. Хващайте всяка лента с две ръце в единия край и започнете да я отделяте леко от стената; използвайте и шпаклата, за да си помагате. По-удобно да отделяте тапета от горе надолу, но може и от долу нагоре.

Ако остават някои частици по стената, можете лесно да ги изстържете с шпаклата.

Съществуват и други трикове, използвани от майсторите:

Понеже сапунената вода не винаги помага и действа по-бавно, майсторите прибавят към нея малко лепило за тапети, така водата по-лесно се задържа върху тяхната повърхност.

Ако се опитвате да премахнете водоустойчиви тапети, ще се наложи първо да нарушите повърхността им – използвайте бодлив валяк за сваляне на тапети, отверка или други остри предмети. Щом нарушите повърхностния слой, водният разтвор ще може да проникне по-лесно в тапета и да ви позволи да го отстраните.

Друга възможност за бързо сваляне на тапети е да ги обработите с парочистачка, не слагайте обаче в нея препарат – може да развалите машината и да се натровите от изпаренията.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *