Как да ходим безопасно в зимни условия?

Как да ходим безопасно в зимни условия?

Ниските температури през зимата не са единственото, което ни изпълва с ужас всеки път, щом Ледената кралица почука на вратата. Всяка година заледените улици изпращат стари и млади в травматологията. Предоставяме ви няколко съвета как да намалите вероятността от подхлъзване и сериозни наранявания до минимум.

Подбор на правилното облекло

Първата основна препоръка е през зимата да забравите за суетата и не само заради леда ­- излагането на кожата на минусови температури води до изсушаване и напукване, крайниците изстиват, белите дробове също се борят със студения въздух, изобщо усилията на тялото да се затопля носят негативно влияние върху здравето ви.

През зимата избягвайте да носите ботуши или други обувки с гладки подметки, а дамите е добре през тези месеци да забравят за токчетата. Подметки от пластмаса или кожа също не са добри за зимни условия. Носете обувки и ботуши, които имат по-добро сцепление при сняг и лед  – ботуши, оборудвани с каучукови подметки или такива с нехлъзгаща се гума, най-добри са тези с ясно изразени грайфери. Би било прекрасно да се снабдите и с градски котки (не животинчетата).

h_boot

Носете тежко, пухкаво яке, което би могло да омекоти евентуално падане. Показването на изваяни форми може да оставите за по-топлите месеци.

Носете светли, ярки шал или шапка, може да носите рефлектиращи аксесоари, така че да ви забелязват шофьорите.

Обличайте се топло, но все пак внимавайте шапката, шала или наушниците да не пречат да се ориентирате слухово. Каквото и да носите, очите и ушите ви трябва безпрепятствено да регистрират трафика .

Слънчевите очила не са необходими само през лятото, напротив през зимата отразяващите повърхности на снега и леда могат да ви заслепят и да станат причина за инциденти.  Не забравяйте, че сред основните причинители на проблемите с очите е ярката светлина. Затова не обръщайте внимание на кварталните критици, които ви обвиняват в звездомания.

Ходене по лед

  • При ниски температури подхождайте с внимание и приемайте всяка по-тъмна, влажна или заснежена повърхност като хлъзгава. Водните пари замръзват в досег със студените повърхности, образувайки много тънък, почти невидим пласт лед, който може да изглежда просто като локва или мокро петно на паважа.
  • Избирайте възможно най-обработените и сухи места за преминаване. По-добре е да изберете по-дълъг преход, отколкото в бързането изобщо да не стигнете в добро здраве. Като вървите, гледайте не само в краката си, а и напред: покритите с лед части от тротоара могат да ви принудят да минете отстрани по тревата. Оглеждайте внимателно изправените пред вас препятствия и възможностите за избягването им. Особено внимавайте при наклонен терен, независимо дали слизате или се изкачвате.
  • Вървете бавно с цяло ходило, свийте леко колената, премествайки тежестта си леко напред върху ходилото, ходете с малки крачки. Навеждайки се напред, намалявате вероятността при подхлъзване да полетите назад – по-добре е счупена ръка, отколкото глава или прешлен. Забравете за обикновената си походка пета-пръсти, така е най-вероятно да се подхлъзнете. Най-точно казано, вземете пример от пингвините, копирайте тяхната походка.
  • 011108_WalkOnIce
  • Не ходете с ръце в джобовете, носете ръкавици. Дръжте ръцете си леко встрани, за  да поддържате баланс. Падането ще бъде овладяно от ръцете, ръкавиците ще предотвратят охлузвания или прорезни рани по дланите. При носене на багаж бъдете още по-внимателни, защото той може да наруши равновесието ви. Носете, ако е възможно, багажа на гръб или едно рамо, така че ръцете ви да останат свободни.
  • Отново най-важното: ВЪРВЕТЕ БАВНО, това ще ви позволи да реагирате при опасност.
  • При възможност се хващайте за парапети, дръжки и стени.
  • Най-често инциденти стават там, където хората подценяват опасността: пред входа, излизайки от автомобила, на скоро почистени повърхности. Това, че дебелите покривки от сняг и лед са почистени, не означава, че отдолу няма тънък слой образуван след топене и повторно замръзване.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *