10 луни в Слънчевата система, които трябва да познавате

10 луни в Слънчевата система, които трябва да познавате

В много ранна училищна възраст всички научаваме – къде с повече, къде с по-малък успех  – планетите в Слънчевата система и реда на тяхната отдалеченост от нашата звезда, но колко от нас могат да назоват естествените спътници около тях? Ако ви интересува астрономията, сега може да попълните знанията си в тази област с любопитни факти за 10 забележителни луни. Не спирайте до тук, тъй като луните в нашата Слънчева система по данни на астрономите достигат брой от 146.

Европа

Тази луна е спътник на Юпитер и e една от най-известните след нашата; славата си вероятно дължи на творчеството на Артър Кларк и по-лесно запомнящото се име. Но какво е особеното в този спътник, че предизвиква такъв интерес? Въпреки че е насечена от пресичащи се своеобразни пукнатини и земни вериги, ледената повърхност на Европа е почти напълно лишена от кратери, което я прави едно от най-гладките тела в Слънчевата система. Много по-интересно обаче е какво лежи под замръзналата шапка на спътника. Според последната теория отдолу има огромен течен океан, който дава някакъв повод за търсене на форми на живот там. Въпросът е как да се вземат проби!

Йо

Оставаме в орбитата на Юпитер, за да се запознаем с друга любима на древногръцкия бог, на която е кръстена тази луна. Йо има почти същия размер като нашата Луна, но е много по странна – въпреки повърхностната си температура от около -160°С, Йо има повече от 400 вулкана и с това оглавява класацията като най-активното в геологичен план тяло в Слънчевата система.

Мимас

Фенове ли сте на научната фантастика? Ако не, може би пак ще се досетите, че сте виждали някъде тези очертания (Да подсказваме ли? Люк Скайуокър познавате ли го?). Този спътник на Сатурн дължи любопитния си „дизайн“ на огромния вулкан Хершел, който покрива 139 километра в диаметър – почти 1/3 от повърхността на  тази луна. Любителите на компютърните игри от своя страна ще намерят за забавна термо-картата на Мимас, която забележително напомня на Пак-Ман, похапващ точка.

Енцелад

Това е една малка луна в Е-пръстена на Сатурн. Също като Европа и неговата повърхност е покрита с лед, но и притежава невероятни гейзери. От много време се предполага, че Енцелад може да има гейзери, но това се доказва чак през 2005 год.; някои по-скорошни снимки разкриват, че тези водни изхвърляния са толкова мощни, че някои водни пари достигат Сатурн, с което Енцелад става единствената позната луна, която директно въздейства на климата на своята планет. В допълнение Енцелад представлява и още една дестинация в търсене на извънземни форми на живот.

Япет

Япет е един от многото спътници на Сатурн и една от най-мистериозните луни от откритите досега. Това, с което е известна тази луна, са двата ясно разграничаващи се цвята на повърхността ѝ – едната част е светла и отразяваща светлината като сняг, а другата – тъмна като току-що положен асфалт. Поради тази причина Япет е известен като спътника „ин и ян“.

Титан

Още сме в орбитата на Сатурн и се приближаваме към тази прелюбопитна луна, единствена притежаваща слой атмосфера, където се наблюдават и явления като дъжд и сняг, а и има допълнителни геоложки образувания като езера, долини, равнини и пустини. Според някои астрономи този небесен обект напомня на Земята повече от всяко друго тяло в Слънчевата система.

Хиперион

Сатурн е богат на много спътници, някои от които доста интересни, а Хиперион държи едно от челните места по изключителност. Цялата повърхност на Хиперион е покрита с толкова много кратери от астероиди, че единственият начин учените да си обяснят оцеляването му (вместо логично да се разпадне) e като приемат особена визия за материята му. Разпространява се теорията, че ако не цялата структура, то поне повърхността на тази луна наподобява нещо като плътна пяна или шушулката на фъстък, благодарение на което тя е способна да възвръща част от формата си след удар от астероид.

Тритон

 

Въпреки че обикаля около по-малката планета Нептун, Тритон е една от най-големите луни в Слънчевата система (по-голям е дори от бившата планета Плутон) и известен още с това, че се върти в посока обратна на посоката на въртене на планетата си, това се нарича от астрономите ретроградна орбита и е характерно за спътниците, които са хванати в плен от своята планета.

Трудно обяснимо е как успява Нептун да привлече такова голямо за своите размери небесно тяло. Също така Тритон представлява интерес, заради предположението, че е бил част от мистериозния леден пръстен (от ледени късове), който обхваща Слънчевата система.

Фобoс

Марс си има два спътника и това е един от тях (другият е Деймос). Фобос не е толкова интересен в геоложко отношение, но заедно със самия Марс и Европа се нарежда сред трите космически тела, които дават най-много надежди за преселването на хора из други части на Слънчевата система. Определено Фобос не става за живот – той повече прилича на астероид – но приземяването на него е много по-лесно, по-евтино и по-стратегически удобно от това на Червената планета.

Луна

Ще бъде нихилистично да пропуснем собствения си спътник – наш си е, трябва да го уважаваме. А и Луната не е по-малко мистериозна – отговорна за приливите и отливите, стояща на перфектното разстояние от Земята, което я прави оптически да изглежда голяма колкото Слънцето, движеща се с такава скорост, че да виждаме само едната ѝ страна, с множество любопитни кратери и т.н.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *