Как да почистим стъклото на фурната?

Как да почистим стъклото на фурната?

След дългогодишно или по-често ползване стъклото на фурната толкова се замърсява, че през него едва се вижда лампата вътре, та какво остава за храната, която се пече. Колкото по-дълго остава замърсяването във фурната, толкова по-силно то изгаря и става по-трудно за отстраняване. С няколко трика и добри препарати вашата фурна отново ще блесне от чистота.

Ще имате нужда от:

Препарат за чистене на фурна

Евентуално и сода бикарбонат

Телена гъба или гъба с абразивна част

Кърпа за почистване

Препарат за стъкло

Кухненска хартия

Метод

  1. Ако имате фурна, чието стъкло се отстранява лесно с отверка или друг инструмент, по-добре го направете, за да почистите по-щателно. Просто отвинтете болтчетата и внимателно извадете стъклото. По този начин ще можете да почистите основно междинното пространство.
  2. Главна роля в почистването играе добрият препарат, обикновено най-силни са спрейовете и по-гъстите пасти, внимавайте обаче за ръцете и очите си, носете ръкавици и дръжте препарата далеч от лицето си, за да не вдишате изпаренията.
  3. Преди да напръскате с препарата, премахнете всякакви релефни зацапвания опакото на нож или заедно с модерните печки ще имате и специална шпатулка.
  4. Междинното пространство между стъклата и фугите можете да почистите с прахосмукачка. Ако нямате накрайник за фуги, почистете с четчица.
  5. Нанесете препарата и/или содата и оставете да действат за 30 минути минимум.
  6. Използвайте абразивната част на нормална гъба, за да разтъркате енергично препарата с кръгови движения. Ако използвате телена гъба или четка, внимавайте да не надраскате стъклото. В зависимост от силата на замърсяването може да ви се наложи да повторите процедурата.
  7. Разтворените замърсявания можете да отстраните лесно с мека кърпа. Напръскайте с препарат за прозорци и полирайте стъклото с кухненска хартия.
  8. Сглобете отново горното стъкло, като внимавате да не оставяте отпечатъци от вътрешната страна(поредната добра причина да използвате ръкавици). Готово!

В бъдеще, за да си спестите големи усилия, по-добре почиствайте стъклото често, колкото и да ви е неприятно, защото колкото по-малко е загоряло едно замърсяване, толкова по-лесно ще се почисти!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *