Какво да правим като не се отваря вратата на пералнята?

Какво да правим като не се отваря вратата на пералнята?

Причините за този проблем са много и преди да звъните на електротехника, огледайте сами положението, може да се налага съвсем малка интервенция.

Проверка

Установявате, че вратичката отказва да се отвори, огледайте и други фактори: Пералнята продължава ли да работи? Ако да, на коя част от програмата е? Има ли още вода в машината? Какво показва таблото?

После проверете свързващите кабели и маркучи. Отворен ли е кранът за водата? Нещо препятства ли пътя на водата? Има ли  прекъсване на маркуча? Кабелът включен ли е?

Мерки

1. Ако машината може още да се управлява, преминете на ръчни настройки и изберете изпомпване на водата. Когато водата се оттече, сензорът ще го отчете и ще позволи отварянето на  капака.

 

2. В случай, че това не е възможно, погледнете в отвора, който се намира в долната част на пералнята, за някакви запушвания. В този отвор има цедка, която събира малки предмети и дрехи, които могат да запушат пералнята.

3. Извадете цедката и открийте маркуч, който да позволява ръчното изцеждане на водата. За тази цел си подгответе  голяма кофа или леген.

4. Щом вече водата е изцедена, би трябвало да можете да отворите вратата. Не изключвайте пералнята от електричеството. Модерните машини имат сензори, които не работят без ток.

Този метод може да не функционира при определени модели перални, затова се разровете и в книжката с упътванията.

Възможно е машината да има някакъв дефект в механичните части или в сензорите. В тези случаи ще ви е необходима професионална помощ, първо се свържете с отговорното по поддръжката представителство на производителя.

Превенция

След като проблемът е решен, остава въпросът как да избегнем следваща такава ситуация. Ако сте установили какъв е бил проблемът предишния път, опитвайте се да избягвате същите грешки. Обикновено причината е препълването на пералнята, което не позволява на барабанът да се върти добре, затова избягвайте да тъпчете докрай машината и следвайте указанията в книжката. Има по-стари машини, които „поглъщат“ по-малки части на облеклото – бельо, кърпички, чорапи; а и по-новите модели не са застраховани от всмукване на копчета, банели на сутиени, малки украшения по дрехите, затова слагайте тези материи в торбичка за пране. Ако тези превантивни мерки не помагат и проблемът се появява отново, повикайте електротехник. При изтичане на гаранцията и скъпа оферта за поправка, по-изгодният вариант е да купите  нова пералня.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.