Как се украсяват чаши?

Как се украсяват чаши?

С повече желание и достатъчно свободно време, можете да изработите уникални чаши по ваш собствен дизайн и в разнообразни цветове. Най-подходящи за украса, а и най-ефектни, са чашите за вино и шампанско. Може сами да направите персонализиран подарък за моминско парти, сватбени чаши, годеж, годишнина или друг повод. Само не забравяйте да запечатате добре готовата украса, за да си стои на чашата, а не да потъне в съдомиялната.

i147

Вземете комплект обикновени чаши за вино. Купете: брокат в желаните от вас цветове, четка, прозрачно лепило, хартиено тиксо и спрей-лак за запечатване. Покрийте работната площ, на която ще извършвате изработката.

Преди да започнете, трябва да имате ясна идея какъв ще бъде дизайна на чашата. Дали ще украсите само „столчето” и ще оставите другата част прозрачна, дали искате да направите ивици или точки само по горната част или пък искате да изпишете име или инициали… Ако решите да изпишете име, препоръчваме ви да използвате шаблон. При изписването на ръка има вероятност да се получат разлики между отделните чаши.

i144

Облепете внимателно с хартиеното тиксо всички части на чашата, които искате да останат без украса. С помощта на четката нанесете лепило върху другите части и обилно поръсете с брокат. Извършете това над лист кухненска хартия, чинийка или вестник, защото в противен случай много трудно ще се отървете от разпиления брокат. Използвайте много блясък и завъртайте чашата, за да изпадне излишното. Трябва да получите плътно покритие. Незалепналия брокат върнете обратно за повторна употреба.

i141  i142

Оставете чашата да изсъхне за поне 1 час. Огледайте покритието, ако има дупки или  ви се струва „рехаво”, може да повторите процедурата. Оставете още 12 ч. за да може да изсъхне напълно.

Вземете спрея с лак за запечатване и напръскайте плътно украсените части. Дръжте спрея на около 15 см от чашата, за да избегнете образуването на капки. Изчакайте, докато изсъхне. След това нанесете втори слой лак. Прегледайте указанията на опаковката, за да разберете колко време ще трябва да се изчаква между слоевете.

Когато и втория слой е напълно изсъхнал, отстранете тиксото и измийте чашите. Ако желаете, може да залепите камъчета за допълнителен разкош или да ги използвате за да изпишете инициали. Също така може да завършите украсата като вържете панделка.

i146i145

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *