Как се използва термометър за печене?

Как се използва термометър за печене?

Термометърът за печене е голям помощник в кухнята, независимо дали имате голям опит в кухнята или сега правите първите си кулинарни стъпки. Чрез него можете да проверявате температурата на печеното и да знаете точно в кой момент е готово. Повечето термометри разполагат и с допълнителна функция за топлината в самата фурна, така че можете да я регулирате според изискванията на ястието.

 

Другото преимущество е, че не е необходимо да режете месото, за да разберете дали е добре изпечено. Все пак като сервирате бихте желали ястието да има красив вид.

Разнообразието от термометри е голямо – има от най-евтините механични варианти до по-скъпи дигитални модели, най-модерните от които разполагат с приложения за пренасяне на информацията върху известяващо устройство, което пази данни за вида на месото, правилната температура, времето за приготвяне и дори очаквания вкус.

Не всеки термометър може да престоява в печеното и съответно във фурната, това зависи от модела. Някои дигитални термометри могат да бъдат поставяни в печеното само за секунди, за да отчетат температурата, а после веднага се отстраняват.

Преимуществото на оставащите през цялото време в месото термометри е, че с тях няма да пропуснете точния момент, в който вашето печено е достигнало идеалното състояние.

Като използвате дигитален термометър, забодете го в месото и бързо го извадете, за да не забравите данните ги запишете на бележка и ако желаете, я залепете за хладилника. Механичният термометър може спокойно да го наблюдавате през прозореца на фурната. Има модели, които посочват подходящата температура за различните видове месо и съответно степени на изпичане, което е много практично, ако не сте запознати с такива факти.

За да измерите правилно, забийте термометърът в най-дебелата част на месото, докато стигне до средата, защото там се намира частта, която има нужда от най-много време за изпичане. Когато точно тази част достигне идеалната температура, можете да извадите печеното от фурната.

Ако в най-дебелата си част месото изглежда неравномерно изпечено, ще трябва да отрежете вече готовите части, за да не изсъхват прекалено и да се втвърдят.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.