Как да направим чипс от тиквички?

Как да направим чипс от тиквички?

Чипсът от търговската мрежа е изключително вреден и не е особено евтин, а замисляли ли сте се дали изобщо нещо ви дава? Заменете шумолящото мазно пакетче с домашно приготвен зеленчуков чипс.

Ще ви трябват:

Поне една тиквичка;

Мазнина по ваш избор – зехтин (най-добре), олио, масло и други;

Сол и всякакви подправки /експериментирайте на воля.

Загрейте фурната на 110°.  Пригответе си плоска тава, покрита с лист за печене от хартия или незалепващо фолио и го намажете с мазнината. Оставете я настрана.

Нарежете тиквичките на тънки кръгчета (с приблизителна дебелина колкото 50 стотинки). Ако сте уверени в уменията си с ножа, можете и с него да ги нарежете, иначе по-добре ползвайте машина, ренде или острие на белачка.

Наредете резенчетата на листа за печене и ги намажете със смес от мазнината и подправките по ваш избор. Препоръката е да използвате по-малко подправки от желаното, защото вътре във фурната те се концентрират в самите резенчета и ще бъдат прекалено интензивни, по-добре после да  добавяте, отколкото да прекалите.

Сложете тиквичките в предварително загрятата фурна за 45 минути. Завъртете фолиото и печете още 30-50 минути, докато чипсът добие кафеникав загар и стане хрупкав. Чипсът е най-добър за консумация до няколко часа след изваждането му от фурната, после омеква.

Може да пробвате и с други зеленчуци.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *