Съвети за по-висока продуктивност в офиса

Съвети за по-висока продуктивност в офиса

Хората в активна възраст прекарват средно по 40% от времето си на работа, някои от тях са ангажирани във физически труд, други прекарват делника като се взират в компютъра и се заседяват на бюрото си. Въпреки значителното време, прекарано на работното бюро, много малко хора се вълнуват от това как да използват тази площ продуктивно и по здравословен начин. Ако се чудите как да направите престоя си пред монитора по-приятен, ето няколко съвета.


Обградете се с неща, които ви правят щастливи

Някои биха поспорили, че чистото бюро поддържа и мисълта избистрена и фокусирана, ще бъдат прави, но не за всички. Има хора, които намират удовлетворение от свободата да декорират по свой вкус работното си място. Наистина снимки, сувенири от предишната ваканции, произведения на изкуството и други, ще ви напомнят, че извън тези 8 часа (повече или по-малко) имате и друг живот, който ви очаква. Тези предмети може да смъкват стреса от плещите ви или да ви вдъхновяват в момент на мисловен блокаж. Всичко трябва да бъде поддържано в умерени граници, защото все пак трябва да си оставите площ за работа и да не си отвличате вниманието с прекалено много неща. Според някои изследвания обаче разхвърляното бюро увеличава продуктивността.

Достъп до прозорец

Направете всичко възможно да се снабдите с място до прозореца. Вероятно някои биха казали, че така се губи концентрация, естествената светлина обаче има много ползи за вашето здраве. Това е и много добър начин да успокоите очите си след непрекъснато взиране в монитора и липсата на мигане, което от своя страна изсушава окото.

Слушайте приятна музика

Понякога офисът може да стане много шумен и напрегнат. Независимо че може са се смята за невъзпитано да се изолирате със слушалки в уши, това ще ви помогне да се концентрирате и да повишите своята продуктивност. Дори и да не сте артистични, музиката действа позитивно в развитието на фантазията.

Ставайте от работното си място

Седенето по цял ден, ако трябва да сме крайни, ще ви убие. Помислете за здравето си и ставайте по-често за се раздвижвате – то тоалетната, до бюрото на друг колега, до машината за кафе, до копирната машина. Направете в коридора или до бюрото няколко клякания, напади, подскочете на място, каквото и да е, но да се движите. Това ще ви помогне да освободите и съзнанието си като същевременно позволявате повече кръв да навлезе в мозъка и крайниците ви.

Организационни трикове

– Взирането в стена или предмет със зелен цвят стимулира креативността;

– Живите цветя също помагат за повишаване на работоспособността;

– Мониторът или лаптопът трябва да е на нивото на очите ви, без да се налага да навеждате глава. Ако не достигат до това ниво, ги повдигнете върху някаква подложка.

– Почиствайте по-често монитора, за да не напрягате очите си;

– Дланите, китките и предмишницата трябва да са паралелни на пода;

– Краката ви трябва да са напълно стъпили на пода или на поставка; а гърбът трябва да е напълно изправен.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.