Как да избегнем рани и мазоли от туристически обувки?

Как да избегнем рани и мазоли от туристически обувки?

Със затоплянето на времето много от вас ще се отправят по туристическите пътеки. Независимо дали ще подходите като алпинист или просто ще се разходите за кратко из планината, вашите крака са ракетата носител, дори лекият дискомфорт в тази зона, ще направи прехода неприятен, а в тежките случаи – непоносим. Триенето на обувките в нежната кожа на стъпалата бързо създава предпоставки за образуване на мехури, мазоли и рани, които причиняват болка при всяка стъпка.

Действайте превантивно! Защитете проблемните зони с лейкопласт или  по-добре сложете стерилни спортни лепенки с цинков оксид. Поддържайте ноктите си къси и изпилени, за да няма остри връхчета, които могат да нараняват съседните пръсти или да протъркат чорапите ви.

Поддържайте добра хигиена! Краката ви винаги трябва да са чисти  и сухи, просто ги мийте с вода и добре подсушавайте. Мръсотията и органичните частици ще дразнят иначе кожата. При по-дълги преходи абсолютният минимум е да оставяте поне веднъж на ден краката ви да подишат без обувки и чорапи и да изсъхнат напълно. През нощта поставяйте сухи, чисти и топли чорапи, така краката ви ще се възстановят.

Хидратация! Можете да покриете стъпалата си с хидрофобичен крем, който ще хидратира кожата и ще я запечата. Носете след това по-тънки чорапи, докато почивате.

Намерете идеалния размер!  Неоспоримо е значението на добре пасващия чифт обувки. При пробата се разходете възможно най-дълго, за да осетите дали има точки на напрежение, отзад петата не бива да се изхлузва, защото ще трие кожата, другата неприятна крайност е да усещате натиск в пръстите. Точният размер обувки едновременно ще държи петата и ще остави достатъчно място отпред за пръстите, тъй като по време на ходене те се подуват леко. Изберете възможно най-леките и дишащи обувки, които са подходящи за условията, в които ще ходите. Те ще редуцират напрежението в краката.

gaitersНосете гети! Нахлузването на гети независимо от това колко е горещо времето, ще предпази обувките от навлизане на пясък, камъчета  и други замърсявания, а и ще предотврати леки наранявания по кожата от трънливи, парещи растения и остри камъни.

Вържете обувките си правилно! Ако сте избрали обувки, които ви прилягат идеално, може да не се наложи да ползвате тези методи. Те ще ви осигурят повече удобство и ще предотвратят наранявания. И двата са демонстрирани подробно във видеото отдолу. Първият държи петата здраво да не се движи и така да протрива кожата, а вторият осигурява повече пространство в средната час на стъпалото без да отпуска пръстите.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *