Как да отстраним ръжда от автомобил?

Как да отстраним ръжда от автомобил?

От колата може да се отстранява ръжда както от други метални предмети, но трябва да се действа внимателно, защото при по-модерните коли ламарината е по-тънка.

Ще ви трябват:

Абразивно блокче

Полираща гъба

Фосфорна киселина

Шпакловка

Пластмасова шпакла

Фина шкурка

Телена четка

Лак в съответния цвят (спрей или маркер) и безцветен лак

rostentf

Ако нямате опит с отстраняването на ръжда, първо пробвайте на незабележимо място. Електрическата шлайф машина ще улесни много работата ви, но ако нямате опит с нея, по-добре оставете тази работа на професионалистите, защото може да се окаже, че сте отстранили прекалено много от метала и да се образуват дупки и както казахме вече новите коли имат по-тънка ламарина. Изборът ви на инструмент по-добре да падне върху телена четка и шкурка. Ако са се образували джобове и пукнатини, отстранете ги с игла или друго остър предмет. После обработете мястото с абразивно блокче. С памуче нанесете фосфорната киселина върху мястото, оставете за малко и след това измийте с чешмяна вода. Никога не забравяйте фосфорната киселина, тъй като създаващото се съединение от железен фосфат образува предпазен слой. Разнесете малко шпакловка в образуваната вдлъбнатост и я изравнете с пластмасовата шпакла.

rostentfernen

Когато втвърди, обработете мястото пак с шкурка. Нанесете цветния лак. Щом изсъхне, покрийте го с безцветен лак.

Ако обработвате по-голяма площ ще ви трябва по-груба шкурка и повече фосфорна киселина, която да нанесете с четка. След нанасянето на шпакловката и нейното изсъхване, покрийте мястото с защитаваща от ръжда боя, отново изчакайте изсъхването. Напръскайте с цветен лак, а след него – с безцветен. Както и първия случай, трябва да изравните мястото с останалата част от колата.

ВАЖНО: За ваша безопасност носете предпазни очила, когато работите с абразивните инструменти – телената четка, шкурката и абразивното блокче, тъй като в очите ви може да попадне метален и ръждив прах. При боравене с фосфорната киселина предпазете ръцете си с ръкавици.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *