Как да озеленим градския си дом?

Как да озеленим градския си дом?

Градският въздух ви задушава? Имате нужда от досег с живата природа? Копнеете за зеленина в градската джунгла?

На помощ идват растенията. Може да изглежда трудно, но създаването на домашен оазис е напълно възможно. Животът в апартамент не означава, че трябва да се лишите от зеленина.  Но нека видим някои основни неща, които да съобразите при създаването на вашата градинка.

Градинарство на балкона или терасата

На първо място трябва да имате предвид, че почвата в изложените на балкона саксии ще съхне по-бързо, особено през по-сухите и топли месеци. Затова ще се наложи или по-често да поливате тези растения или да сложите невлаголюбиви видове. Въпреки това всякакви външни пространства като балкони и тераси са идеални за вашата градинка.

Преди да преминете към засаждане, проучете добре своя терен – най-важното е какво количество светлина получава. Осем часа директна слънчева светлина означава пълно слънчево греене. От четири до шест часа е полу-сянка, а под четири часа е пълна сянка. Огледайте и растителността около вашия блок, тя също може да ви подскаже какви са условията за отглеждане.

Другото, което ще доведе до максимално удоволствие от градинарството, е да установите през коя част от денонощието ползвате терасата най-често. Например цветята в тъмни краски се проявяват в целия си блясък през деня, а белите или пастелни цветчета – през тъмната част от денонощието. Ако обичате да релаксирате на балкона вечерно време, ще допринесат за вашето настроение цветя, изпускащи аромати в тези часове като грамофончето (ипомея) и никотианата (декоративен тютюн). Ако разполагате с по-малко пространство за вас по-добър избор са растения, които растат нагоре, вместо настрани.

Не забравяйте, че тази дейност трябва да ви носи удоволствие, затова, ако нямате достатъчно време да се грижите за градинката си, изберете растения, които изискват по-малко грижи.

Отглеждане вътре в апартамента

Оптималният вариант е да подберете цветя, които не са много капризни по отношение на разположението. Нека первазите на прозорците и поставените до тях бюра, маси и други мебели и приспособления останат резервирани за светлолюбивите растения. Тези с пъстри листа като кротона  и класолистния хипоестес се чувстват много добре до прозореца, но се развиват идеално при липса на директна слънчева светлина. За спатифилума и аспидистрата (семейно щастие) са подходящи сенчестите ъгълчета на апартамента.

Растенията в малки саксийки изглеждат най-добре в група, а и това повишава влажността около тях, което от своя страна ги прави по-здрави. За пълзящите растения най-подходящи са висящ тип саксии, те ще покажат на нивото на очите ви пълната им прелест.

Палмите ще повишат влажността на въздуха в дома ви и ще допринесат за по-екзотична атмосфера.  Те растат бавно и ако искате да спестите пари и да им се радвате по-дълго, изберете по-дребен вид. Ако пък желаете да отглеждате домашни лимони например, имайте предвид, че те изискват по-дълго слънчево греене.

За начинаещите градинари сред най-лесните за поддръжка са спатифилумите, дяволския и английския бръшляни, които според проучвания на НАСА пречистват въздуха от бензинови изпарения, формалдехид и трихлороетилен. Други растения, подходящи за пречистване на домашната атмосфера, са финикова палма, фикус и фикус бенджамин.

 Грамофонче (Ipomoea alba)

 

 Никотиана (Nicotiana alata)

 Кротон  (Codiaeum variegatum)

 Класолистен хипоестес (Hypoestes phyllostachy)

 Спатифилум  (Spathiphyllum)

 Аспидистра (Aspidistra elatior)

 Дяволски бръшлян (Epipremnum aureum)

 

  Английски бръшлян (Hedera helix)

Финикова палма (Phoenix dactylifera)

 Фикус (Ficus elastica)

Фикус бенджамин (Ficus benjamina)

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.