Техника за релаксация в домашни условия

Техника за релаксация в домашни условия

Натовареното ни ежедневие и забързан начин на живот често са причина да не можем да се отпуснем и отпочинем. В повечето случай това се дължи на неспособността ни да спрем постоянно протичащия мисловен процес в мозъка, впускащ ни в бясна надпревара с времето и ежедневните проблеми. Ако успеете да наложите контрол над препускащите мисли, значи сте спечелили половината битка.

За да отпуснете напълно след натовареният си ден, опитайте да легнете по гръб и постепенно напълно да отпуснете всичките си мускули, като започнете от краката и продължите нагоре.

Съсредоточете се върху дишането си. Вдишвайте бавно през носа, задръжте за секунда и издишайте през устата.

Когато сте отпуснали всички мускули и дишате равномерно, започнете да изчиствате мислите от умът си една по една. Кажете си, че ще се заемете с тях по-късно. Опитайте се да изчистите ума си, особено от отрицателните мисли и да се съсредоточите върху дишането си. Представете си, че плавате с лодка в езеро, в спокоен ден, топлото лятно слънцето ви гали с лъчите си, а нежен бриз се носи над вас.

Мислете колко сте спокойни и отпуснати, напълно здрави и щастливи. Нека умът ви се фокусира върху тези мисли и нищо друго.

Продължавайте с  бавното дишане … вдишвате през носа, издишвате през устата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.