Как да третираме белите петънца по кожата?

Как да третираме белите петънца по кожата?

idiopathic_guttate_hypomelanosisБелите петънца по кожата не са причина за безпокойство, те са следствие от загуба на пигментация и обикновено не са по-големи от конфети, състоянието се нарича идиопатична гутатна хипомеланоза. Идиопатична означава, че причината за появата не е ясна, гутатна е заради формата на сълза, а хипомеланозата е свързана с по-светлия цвят на засегнатите зони. Причината обикновено се търси в процеса на стареене на кожата или с излагането на слънчева светлина. Петната се появяват на места изложени на слънчева светлина – крака, ръце, рамене, шия и лице. По-често се наблюдават при жени, но разликата между половете не е толкова отчетлива, започват да се забелязват между 20 и 30-годишна възраст. По никакъв начин това не е симптом на витилиго, при което умират клетките, произвеждащи меланин или вече не са способни да функционират. Повечето лекари не препоръчват специална терапия, защото състоянието не представлява заплаха за здравето. Но има такива като:

Криотерапия – използване на течен азот за замразяване на тъканите до клетъчно ниво

Дермабразия

Използване на кремове

Локални стероди

Камуфлажен грим

Всички тези методи са показали минимален успех и даже могат да доведат до усложнения, затова по-добре не прибягвайте до тях, без да имате наистина сериозни оплаквания и да сте обсъдили всичко с дерматолог. Ако искате можете да пробвате домашни методи, които поне няма да бъдат вредни, разбира се трябва да имате предвид дали имате алергии към някой от продуктите.

Свеж джинджифил

Сокът от джинджифил увеличава кръвния поток към депигментираните участъци. Джинджифилът може да се смеси с лимонов сок и вода, за да се подобри състоянието на кожата. Паста от джинджифилови листа или от корен може  директно да се нанася върху белите петна.

Сок от зеле

Свежият сок от зеле работи както като напитка, така и като локално мазило. Дори само като прибавите зеле към менюто си ще подобрите състоянието на кожата си.

Орехи и смокини

Консумирайте редовно смокини и орехи. Смокините са богати на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и негативните ефекти от излагането на слънце. Орехите по-често се използват за бели петна в следствие на  разноцветния лишей (свръхразмножаване на дрождева гъбичка), заради антигъбичното си действие, но те имат и много хранителни вещества противопоставящи се на стареенето като витамините от група В, антиоксиданти за регенерация на кожата и еластичност, в допълнение подобряват кръвообращението като носят повече кислород и хранителни вещества на кожните клетки.

Босилек и лайм

Добавя се екстракт от босилек към сок от лайм и се ползва за локално приложение, което стимулира производството на меланин в кожата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.