Как да разпознаем хармоничната връзка?

Как да разпознаем хармоничната връзка?

Много хора се замислят дали са намерили най-доброто за себе си, дали да продължат връзката си на по-дълбоко ниво или да започнат да се оглеждат за „по-свежа тревица“. Поспрете за миг да се оглеждате в паницата на други връзки и се замислете за своята, особено ако отговаря на следващите своеобразни критерии. Обикновено хората, които са един за друг нямат нужда от уверяване и усещат дори инстинктивно своята близост, но за неуверените е нужно малко окуражаване:

couplehobby1. Споделяте едни и същи интереси

Не може другият да бъде ваше копие и да му харесва абсолютно всичко, което и на вас, нужно е обаче да има някаква основа като любов към приключенията, интерес към изкуство, любов към природата, пътувания и други. Различията в мненията нямат значение, важното е да говорите на един език.

2. Имате еднакви ценности

Много е важно за една двойка да споделя едни и същи ценности, защото иначе се дърпате в различни посоки. Например единият харесва комфорта и живота в лукс, а другият го презира, защото има други идеали, стреми се да раздава вместо да акумулира и предпочита къмпинга пред петзвездния хотел. Друг вариант – единият смята, че религията е много важна, половинката му обаче се определя като атеист, или вие сте свободолюбиви, а партньорът е изключително затворен и със силно чувство за притежание. Не че не е възможно съжителството между тези хора, но животът им значително се усложнява, налагайки стриктни поведенчески линии на уважение към личното пространство и съдбата на отделния индивид. Много двойки с ярки противоположности оцеляват успешно, но в днешни дни това не е основна цел на отношенията, никой не е склонен да се превръща в жертва на съюза, затова ще бъде по-леко и перспективно да споделяте подобни ценности.

3. Липсвате си

Това е най-добрият начин да разберете дали наистина държите един на друг. Когато отсъствието на един човек ви кара да се чувствате празни и дезориентирани, става въпрос за силна привързаност. Според източните философии това не говори за истинска любов, а за чувство за притежание. Но вие не се притеснявайте, хубаво е, че държите на някого и търсите присъствието му; много по-добре е, отколкото да почувствате облекчение, когато го няма.

holding-hands4. Чувствате естествено физическо привличане

Много често срещано явление е жените да не изпитват неподправено привличане към своя партньор и да делят постеля с него, само защото се опасяват да останат сами или защото имат финансово-икономически подбуди, или просто харесват човека, но не се чувстват физически привлечени. Мъжете по-често попадат в обратния сценарии – привлечени са физически, но не са удовлетворени в интелектуално-духовен план. Двата типажа създават типичната двойка – по принуда. Те могат да оцелеят и доста дълго, ако се запази статуквото във връзката – той закрилникът и хранителят, тя – моралната и чувствена подкрепа, а и разбира се ако са достатъчно взаимозависими и вплетени в традицията. Но дали ще бъдат щастливи е друг въпрос. Продължителността на едни взаимоотношения не означава непременно успех. Като имате болен зъб как се чувствате по-добре – като го извадите или като дълги години го държите да ви боли, само защото ви е страх да го махнете? Двойките, които си подхождат и се чувстват привлечени нямат такива болежки или поне заедно ги лекуват успешно. Липсата на физическа близост показва отвращение към тялото и присъствието на другия, сякаш поддържате връзка с човек, който ви е неприятен заради по-калкулативни стимули. Затова ако ви е приятно да установявате физически контакт – да се държите за ръка, да се прегръщате, да танцунате заедно, дори и най-вече без сексуален подтекст, значи имате хармонично бъдеще заедно.

5. Приемате различията си

Голяма грешка е да се съберете с някого и да искате да го промените. Ако нямате желание да го сторите, дори след като първоначалния трепет е напуснал и на негово място се е настанила привързаността, това означава, че сте приели другия и неговите недостатъци. Много важно е да знаете, че приеманото от вас за недостатък, за други е очарователна черта и обратното. Приемането на различията, ако разбира се те не ви вредят, е много добра база за дългосрочни взаимоотношения и намалява ежедневните партньорски дрязги.

6. Чувствате се по-здраво свързани след разгорещен спор

Здравословните отношения включват и сблъсък на позиции – хората, които трупат негативизъм и си затварят очите за проблемите обикновено са по-склонни на крайности като агресия, затваряне в себе си и накрая изненадващо напускане, тенденции към депресивни състояния, изневери и други. След спор двойката може да се опознае по-добре, да тества нивата си на търпимост, способността си да направи компромис, двамата да си простят и т.н. Ако след спор се чувствате пречистени и позициите са изяснени, това означава, че правите всичко правилно. Нека споровете не ви обезкуражават в оптимизма ви за връзката.

argue

7. Изслушвате се

Идеята за хармонична двойка започва да добива утопични характеристики, понеже много често сме свидетели на комбинация между партньор, който не говори много и половинка, която иска да има последната дума. Това кой говори повече или по-малко няма особено значение, защото може да стане така, че първият като каже нещо то да бъде възприето веднага, докато вторият да си говори и никой да не го слуша. Затова интензитетът на словесната обмяна не е важен, по-важното е да имате очи и уши за чувствата и преживяванията на партньора си, да сте чувствителни към промените вътре в него/нея,иначе той/тя може да се дистанцира от вас, защото се чувства неразбран/а.

8. Имате еднакви планове за бъдещето на връзката

Голям проблем е, ако единият само си прекарва хубаво времето, а другият се стреми към създаване на семейство. В днешни дни  позициите се разминават по-рядко и повечето хора не планират брак, затова както си се забавляват и без да искат могат да се превърнат в семейство, след като дефиницията за него се деформирала. Много е тъжно обаче, ако единият иска да сбъдне идеала за традиционна семейна среда, а другият планира да живее по-съвременно и да държи съюзът с отворени опции, като така кара първият да се чувства несигурно. Дори и двамата да планирате бъдеще без брак и деца, ако сте на едно мнение, няма проблем.

elationship

9. Готови сте да правите компромиси

Ако само единият прави винаги компромиси, постоянно поема вина за конфликтите и съответно е в извинителен режим, това неминуемо в един момент ще му донесе някаква горчивина. В началото на връзката по-влюбените са склонни да правят повече компромиси, но с отслабването на разпалеността в емоциите, започват да съзират – и с помощта на околните – неравенствата във взаимоотношенията. Неминуемо е в даден момент на търпеливият да му прикипи и да поиска и той/тя своята награда, проблемът е, че другата страна вече толкова е свикнала винаги да печели благоразположение, че няма да знае какво ѝ се случва и как да реагира. Резултатът не е само евентуален горчив край – това би било по-добре – става въпрос и за години, прекарани в стискане на устни и наранено его. Затова една хармонична двойка се характеризира с взаимни компромиси, чрез които запазва личното достойнство и на двамата.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *