Как да подчертаем естествената светлина в интериора?

Как да подчертаем естествената светлина в интериора?

Естествената светлина винаги е за предпочитане, тя действа най-добре не само на очите ни, но и повишава енергийните нива и благоприятства за по-позитивно настроение и балансиран биоритъм. Как обаче да запазим и дори подсилим естественото осветление в помещения, които не се радват на тази благодат?

mirror1. Поставяне на огледала 

Това е напълно логично решение. Огледалата отразяват проникващата светлина и разширяват оптически помещението, давайки му дълбочина. Поставете ги срещу или в близост до прозорци за максимален ефект.

2. Тънки пердета

Много е трудно в съвременната градска среда, където вече почти се гледаме очи в очи през балконите да живеем без някаква защита на личния си живот от любопитни погледи. Добър избор са пердета от по-тънки материи и в светли тонове, ако се спирате на плътни. Ленът и памукът са идеалните тъкани за тази цел.

3. Изчистени силуети

Простичкото обзавеждане с по-малко мебелировка и без всякакви ненужни декорации и предмети, които не се ползват е идеален метод за запазване на доброто естествено осветление. За мебелите е идеален японския стил, те са ниски и с геометрични форми, поради което допускат светлината да огрява помещението. Все пак кой друг освен живеещите в по-малка площ японци може да измисли толкова практичен и същевременно красив начин за обзавеждане. Подредете така мебелите, че нищо да не препятства светлината от прозорците. Сложете по-едрите мебели по към центъра на стаята. Допълнителен начин да оставите светлината да прониква в жилището е да сложите по-леки врати и такива със стъкло за стаите, особено за хола.

japaneseinterior

4. Поддържане на чистотата

Прахта замърсява повърхностите и светлината трудно рефлектира в тях. Чистете  често прозорцитe, стъклени и огледални повърхности, пода и абажурите на лампите.

interior5. Обърнете внимание на боята

Светлите цветове разширяват помещението. Ако искате да използвате за мебелировката или стените по-тъмни цветове, се спрете на лъскави повърхности.Белите тавани отразяват светлината от лампите, но ще получите още по-голям ефект особено за естествената светлина, ако таванът и/или стените имат сатенен или рефлектиращ финиш.

lightabove6. Подходящ ъгъл на светлината

Естествената светлина, която прониква от горе надолу, обхваща много по-голяма част от помещението. Ако не живеете в блок, помислете за това как да промените дизайна на къщата си така, че да прониква повече светлина. Този способ вече се използва много широко, защото едновременно осигурява нужната светлина и пести от прозорци и уплътняване.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *