Какво още можем да перем в миялната машина?

Какво още можем да перем в миялната машина?

Подозирали ли сте, че може да ползвате миялната машина за други предмети освен за чинии, тенджери, чаши и прибори? Ето списък с някои неща, които спокойно можете да почистите в миялната.

baseballhat1. Шапки

След дълги часове под жарко слънце шапките събират пот и мръсотия. Сложете ги на горното ниво в миялната като я закрепите с щипка, после изберете кратка програма само с изплакване, без изсушаване, възстановете с ръка формата и я оставете да съхне.

sportsequipment2. Спортно оборудване

Наколенки, каска, подплънки и други се чистят много трудно, защото са комбинация от текстил и пластмаса. Поставете ги на горното ниво, нагласете само изплакване и без сушене. Със суха кърпа попийте излишната вода и оставете да се сушат.

3. Играчки

Играчките на децата или домашния любимец са идеалните кандидати за изпиране в миялната – освен ако не са на батерии или ток. Сложете малките частици на конструктора в торбичка или в кошничката за вилици и лъжици. Можете съвсем спокойно да ги измиете с останалите съдове на нормален цикъл.

4. Кухненски гъби

Сложете кухненската гъба или кухненската четка, ако не е дървена, в миялната и ще ги освежите и хигиенизирате.

boots5. Джапанки и гумени ботуши

Поставете джапанките или гумените ботуши на горното отделение, запомнете обаче, че не бива да ги миете заедно с посудата, иначе е напълно безопасен метод. Пропуснете сушенето, защото иначе топлината може да разтопи гумата.

6. Инструменти

Съвсем спокойно можете да измиете инструменти с пластмасови ( без дървени, защото тях топлината ги кара да се разпукват) дръжки в миялната – клещи, отверки, градински инструменти и други.

lampcover7. Абажури 

Много рядко лампите получават добро почистване, а те събират много прах и малки мушици, които са привлечени от светлината. Отстранете абажурите и ги поставете в миялната както правите с чиниите и другите кухненски съдове.

8. Предпазни решетки на вентилатори и ключове за лампи

Вентилаторите в банята и кухнята задържат много прах, а ключовете са в постоянен контакт с мазни пръсти – спокойно можете да ги разглобите и да ги сложите в миялната машина, но не забравяйте да ги оставите да изсъхнат напълно, защото все пак са  в контакт с електричество.

9. Аксесоари за коса

Почистете първо четката, фибите и другите аксесоари от космите и ги сложете в кошничката за прибори или в торбичка, ако са прекалено малки и изпадат от процепите. Не слагайте обаче дървени четки и шноли, ще ги увредите.

vacuumcleaner10. Приставки за прахосмукачка

Почистването в миялна е чудесен способ да се почисти вътрешността на тези приставки, само трябва предварително да отстраните излишните косми и влакна от килима, ако не искате да се задръсти филтъра на миялната.

11. Овлажнителя за въздух

Ако имате овлажнител за въздух, можете да изчистите резервоара в миялната. Това е добра идея, защото овлажнителите са директен източник на бактерии, ако не се почистват редовно.

12. Възглавници

За разлика от калъфките, възглавниците не могат да бъдат почиствани в пералнята, защото там пълнежът им се разпада. Оставете ги на горното ниво, пропуснете сухия цикъл и използвайте друг препарат, вместо този за миялна, може съвсем малко прах за пране. После ги оставете някъде да изсъхнат.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *