Какво още можем да перем в миялната машина?

Какво още можем да перем в миялната машина?

Подозирали ли сте, че може да ползвате миялната машина за други предмети освен за чинии, тенджери, чаши и прибори? Ето списък с някои неща, които спокойно можете да почистите в миялната.

baseballhat1. Шапки

След дълги часове под жарко слънце шапките събират пот и мръсотия. Сложете ги на горното ниво в миялната като я закрепите с щипка, после изберете кратка програма само с изплакване, без изсушаване, възстановете с ръка формата и я оставете да съхне.

sportsequipment2. Спортно оборудване

Наколенки, каска, подплънки и други се чистят много трудно, защото са комбинация от текстил и пластмаса. Поставете ги на горното ниво, нагласете само изплакване и без сушене. Със суха кърпа попийте излишната вода и оставете да се сушат.

3. Играчки

Играчките на децата или домашния любимец са идеалните кандидати за изпиране в миялната – освен ако не са на батерии или ток. Сложете малките частици на конструктора в торбичка или в кошничката за вилици и лъжици. Можете съвсем спокойно да ги измиете с останалите съдове на нормален цикъл.

4. Кухненски гъби

Сложете кухненската гъба или кухненската четка, ако не е дървена, в миялната и ще ги освежите и хигиенизирате.

boots5. Джапанки и гумени ботуши

Поставете джапанките или гумените ботуши на горното отделение, запомнете обаче, че не бива да ги миете заедно с посудата, иначе е напълно безопасен метод. Пропуснете сушенето, защото иначе топлината може да разтопи гумата.

6. Инструменти

Съвсем спокойно можете да измиете инструменти с пластмасови ( без дървени, защото тях топлината ги кара да се разпукват) дръжки в миялната – клещи, отверки, градински инструменти и други.

lampcover7. Абажури 

Много рядко лампите получават добро почистване, а те събират много прах и малки мушици, които са привлечени от светлината. Отстранете абажурите и ги поставете в миялната както правите с чиниите и другите кухненски съдове.

8. Предпазни решетки на вентилатори и ключове за лампи

Вентилаторите в банята и кухнята задържат много прах, а ключовете са в постоянен контакт с мазни пръсти – спокойно можете да ги разглобите и да ги сложите в миялната машина, но не забравяйте да ги оставите да изсъхнат напълно, защото все пак са  в контакт с електричество.

9. Аксесоари за коса

Почистете първо четката, фибите и другите аксесоари от космите и ги сложете в кошничката за прибори или в торбичка, ако са прекалено малки и изпадат от процепите. Не слагайте обаче дървени четки и шноли, ще ги увредите.

vacuumcleaner10. Приставки за прахосмукачка

Почистването в миялна е чудесен способ да се почисти вътрешността на тези приставки, само трябва предварително да отстраните излишните косми и влакна от килима, ако не искате да се задръсти филтъра на миялната.

11. Овлажнителя за въздух

Ако имате овлажнител за въздух, можете да изчистите резервоара в миялната. Това е добра идея, защото овлажнителите са директен източник на бактерии, ако не се почистват редовно.

12. Възглавници

За разлика от калъфките, възглавниците не могат да бъдат почиствани в пералнята, защото там пълнежът им се разпада. Оставете ги на горното ниво, пропуснете сухия цикъл и използвайте друг препарат, вместо този за миялна, може съвсем малко прах за пране. После ги оставете някъде да изсъхнат.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *