Как да боядисаме великденски яйца с вратовръзка?

Как да боядисаме великденски яйца с вратовръзка?

Съществуват много разнообразни методи за боядисване на яйца, този използва метода на щамповане. Намерете стара вратовръзка от 100% коприна. Ако нямате непотребни копринени вратовръзки, може да отскочите до най-близкия магазин за дрехи втора употреба и да си купите една-две. Задължително трябва да са 100% коприна, за да се боядисат яйцата. Колкото по-шарени и цветни вратовръзки изберете, толкова по-красиви и пъстри яйца ще имате.

Разшийте шевовете и нарежете вратовръзката на парчета, които да можете да увиете около яйцето и да остане малко плат за връзване.

Вземете сурово яйце и  увийте стегнато парчето плат около него. Когато увивате, уверете се, че „лицевата страна” на вратовръзката е в директен допир с яйцето, по-бледата, вътрешна страна на плата трябва да бъде видимата, когато завържете яйцето.

Сложете яйцата в тенджера и ги покрийте с вода. Добавете 50 гр. оцет и варете на слаб огън за 20 мин. Извадете внимателно яйцата и без да ги развивате ги оставете да изстинат. Когато са изстинали, може да ги развиете и да видите чудесните шарки, които са се отпечатали върху великденските яйца.

Имайте предвид, че вратовръзките са боядисвани с текстилна боя, а не с по-здравословната – хранителна или сладкарска. Затова тези яйца имат по-скоро декоративна функция и трябва да се внимава – ако видите, че боята е проникнала, в никакъв случай не ги яжте.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *