Как да разпознаем истинския мед?

Как да разпознаем истинския мед?

Повечето кехлибарени бурканчета от търговската мрежа не съдържат еликсира на пчелите е обикновен захарен сироп. Голяма част от този мед е бил подлаган на висока температура, която унищожава хранителните вещества. Обикновено има допълнително добавени вода и високо фруктозен сироп. Ценният пчелен прашец е отнет чрез пресоване през много фини филтри. Производителите на мед, които няма от какво да се притесняват и са сигурни в качеството, обикновено оставят прашеца вътре в меда. Резултатът е привлекателен вид, но никаква или даже вредна хранителна стойност. Пазарът е пълен с китайски мед, който дори е замърсен с животински антибиотици. Фалшивият мед обикновено се закупува от големите вериги супермаркети, които разбира се слагат на етикетите наименования като „чист“ и „натурален“. Ако трябва да се изкажем още по-крайно, всички видове мед пакетирани за супермаркетите и с тяхното лого са си чист боклук, не си струва да ги купувате, освен ако не ви трябват само за готвене – правене на сладкиши, тъй като не си струва да унищожавате с топлина истински мед.  Като търсите истински мед, по-добре се насочете директно към някой планински производител. Но и там няма да можете да бъдете напълно сигурни в качеството, затова нека видим някои трикове:

– Първо проверявате етикетирането (за продуктите от търговската мрежа) – трябва да има адрес на производителя, ако в съдържанието чистосърдечно са попълнени допълнителни съставки, бъдете сигурни че се касае за фалшив и нездравословен продукт.

– Истинският мед се кристализира, докато пълният с високо фруктозен царевичен сироп си остава в течно състояние независимо от това колко време е минало.

– В малка купичка чешмяна вода сипете една капка мед. Ако веднага се разтвори, значи не става въпрос за натурален продукт. Истинският мед ще изисква разбъркване, преди да се разтвори.

– Помиришете и вкусете меда. Усещате ли други аромати като на цветя или билки? Тогава е по-вероятно да държите истински мед. Ако усещате само сладък или леко кисел вкус без никакви аромати, това не е добър сигнали и е по-вероятно да сте попаднали на менте. Истинският мед винаги има по-отчетлива миризма.

– Истинският мед предизвиква леко затопляне в гърлото.

– Фалшивият мед се разделя на слоеве и образува пяна, при истинския тези неща не се наблюдават.

– В истинския мед има всякакви частици от полен, восък, прополис, пчелна пита и т.н.; съответно истинският мед е доста гъст и пада на тънка струйка. Фалшивият има чиста структура, изглежда по-течен и бързо се разлива, когато бива сипван.

– Сипете една капка от меда върху песъчлива повърхност, ако не се застели, а остане като топчица, значи е истински. Подобен метод има и за разпознаването на качествения зехтин.

– Вземете капчица мед между палеца и показалеца си, ако остане върху пръстите ви стегнат и не започне да се свлича или разтяга, всичко е наред – купили сте качествен продукт.

Естествено, ако медът, който тествате, мине всички изпитания, можете да бъдете сигурни в този производител и да му се доверите в бъдеще.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.