Как да се справим с много проблеми наведнъж?

Как да се справим с много проблеми наведнъж?

1.Оставете в миналото това, което не можете да промените.

Когато имаш повече проблеми, с които да се справяш, както ти изглежда извън обсега на човешките възможности, добра идея е да започнете с отказване от проблемите, които не можете да промените. Често ние се вкопчваме в проблеми, които не можем да променим и се опитваме да намерим начин да „върнем времето”. Това отнема от енергията и  ни разсейва от проблемите, с които действително можем да се справим. Съсредоточете се върху движението си напред, а не да се опитвайте да се върнете.

Оставете назад вашето минало. Оставете назад грешките си. Не се измъчвайте заради приятел, който просто отказва да ви прости за каквото и да сте направили… Вместо това се съсредоточете  върху решаването на другите си проблеми и направете действията си толкова добри, колкото можете.

Проблемите, оставени в миналото често се разрешават сами, когато се работи за по-добро бъдеще … дори това просто означава, че започвате да осъзнавате, че тези грешки не ви засягат.

2.Бъдете готови да направите някои жертви.

Когато имате много проблеми, с които да се справяте, с това почти винаги ще означава, че някои неща ще трябва да бъдат принесени в жертва. Вие не можете да намерите решение, което да води до 100%. Това важи дори и когато има само един проблем. Животът е труднен и ще трябва да си дадете сметка кои са приоритетите ви.

Разберете какво означава най-много за вас и се съсредоточи върху това то да се случи. Оставете всичко останало следват пътя на най-малкото съпротивление, така това няма да отнема цялото ви време и енергия .

Например, ако имате проблеми със семейството си, проблеми с училището, както и проблеми в работата, вие ще трябва да изберете кой е най-важното. Като цяло, вашето семейство винаги ще бъде там и ще можете да намерите друго работно място.  Втори шанс в училище, обаче, рядко се дава.

3.Спрете да отлагате.

Когато имате много проблеми, с които да се справяте,  не е необичайно да се отложат  някой  въпроси. Вие вероятно, независимо дали го осъзнавате или не,сте ги отложили от страх. Какво ще се случи, ако направите грешен избор? Ако вземете решение, това означава, че последиците ще започнат да се случват, нали? Въпреки това, отказа да направиш избор е (сам по себе си) избор. Често, този избор само влошава проблема. Не отлагайте разрешаването на проблема прекалено дълго. Започнете да работите върху решаването му, веднага щом можете.

Мислете за това като за гигантски куп с домашни задачи. Можете да ги свършите веднага, или да ги оставете да се трупат.  Пренебрегването им няма да ги накара да изчезнат.

4.Направете нещата едно по едно.

Като започнете да работите върху решаването на много  проблеми, най-добрият подход е просто да правите нещата едно по едно. Преценете коя да бъде първата стъпка и я направете. Потърсете следващата стъпка, а после продължете така. Не се притеснявайте ако нещата не са в идеален ред; ще намерите по-добър начин да ги направите в движение, а и ние рядко правим нещата перфектно в живота, така или иначе.

Да направите схема на стъпките, които трябва да се предприемат за решаване на всеки проблем, често може да бъде много полезно. Това визуализира нещата и ви позволява по-добре  да видите как всичко си пасва.

5.Намери помощ.

Това е толкова важно за да запазиш здрав разсъдък и да разрешиш проблемите си по най-добрия начин. Не трябва да се чувствате сякаш сте сами в проблемите, пред които се изправяте. Заобиколени сте от хора, които ви обичат и искат да ви помогнат. Дори абсолютно непознат често ще ви помогне, ако отидете на правилните хора. Получаване на помощ не те прави  слаб или недостоен. Хората са социални същества и ние сме еволюционно проектирани да си помагаме взаимно.

Например, нека кажем, че вие сте се опитвате да разберете как да напишете отзив за работа. Влезте в интернет и ще намерите много хора от бизнеса, които правят подобни неща през цялото време. Публикувайте мнение във форум и ще видите колко много хора се появят да ви дадат съвет и да споделят неща като: “Никой никога не ме е учил как да стане това, а наистина имах нужда от помощ. Това не трябва да бъде толкова трудно.”

6.Помогни си сам, за да видиш плюсовете.

Справяне с много проблеми наведнъж наистина може да ви завлече надолу. Много често хората се чувстват безпомощни в някоя ситуация. Чувствате, че нищо не можете да  промените, и че това ще бъде живота ви завинаги. Все пак, ако запазите положителна нагласа и останете положително настроен, ще видите как тези проблеми отлитат от преди да се усетиш.

Един добър подход е да оцените проблемите в живота си. Ако не сте имали проблеми в живота си, вие няма да можете разпознавате добрите неща, които имате. Това е особено вярно при проблемите с хората, които обичаме. Ние често забравяме колко много ги обичаме, докато нещо ни покаже колко много рискуваме да загубим.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.