Как да унищожим важни документи?

Как да унищожим важни документи?

Сметки, банкова информация, договори, фактури – купища информация, съдържаща личните ви данни не може просто така да се озове в коша.

1. Машина за унищожавене на хартия

Притежанието на такава машина е добро решение за големи офиси и администрации, където ежедневно се генрира огромно количество информация на хартиени носители, но ако нямате такава ще трябва да положите повече труд. Може би сте чували и любопитни истории за едни хора, които сглобяват отделните лентички като пъзел. За да не се случват такива конспиративни сценарии, можете да се отървете и от лените с някой от методите по-надолу или да намерите им намерите интересно приложение.

2. Огън

Това е изключително популярен и близък до ума метод, но той има и своите негативи. На първо място той е опасен, особено ако сте си подготвили повече материал. Притежавате камина или печка на дърва? спокойно можете да ползвате документите като подпалки, но при липсата им, ще се наложи да се подготвите по-добре. Много е важно да не правите огън в рамките на дома си – излезте на открито или на открит балкон, подгответе кофа с вода и използвайте само абсолютно незапалим съд за това инферно. Крайно неподходящи и категорично опасни са пластмасови съдове, всякакви покрития от боя и текстил. Изобщо по-добре пропуснете този метод.

3. Рязане

Хванете един нож за мокети или ножица и си поиграйте с хартията. Ако имате прекалено много за унищожаване първоначално може дори да ви забавлява кълцането, но в един момент ще се уморите и особено с ножа е много вероятно да се нараните. По-добре изрежете само местата, който споменават вашето име, ЕГН, адрес и други лични данни, после може да изгорите по-малките парченца или да им приложите друг метод.

4. Перфориране

Вземете перфоратора и надупчете местата с важна информация. Останалата хартия спокойно може да я хвърлите в коша, докато конфиденциалните данни ще останат под формата на конфети в перфоратора и да ги изхвърлите с друг боклук така, че възстановяването на този пъзел да стане невъзможно.

5. Накисване                                                                                     

Как според вас се рециклира хартия? Може да потопите цели листа във вода или само късчетата с лични данни, оставете да се накиснат до пълен разпад. Има някои видове хартия, които по-трудно се поддават на такава обработка, тях ще се наложи и саморъчно да ги накъсате, за да навлезе водата в текстурата. Когато хартията се превърне в каша, просто я изстискайте, оформете нещо като топка и я изхвърлете.

6. С гумичка

Хванете една обикновена гумичка, може и леко да я навлажните, и с нея изтрийте попълнените ваши данни. Не е много подходящ метод за големи количества отпадъчен материал, но за по-малки действа добре и без опасност за здравето ви.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *