Как да зашием копче?

Как да зашием копче?

Поредното скъсано копче, а вие вече живеете сами и мама не е наблизо да го зашие. Ако това е вярно за вас или просто личността със сръчните ръце ви се сърди, представяме ви стъпките в зашиването на копче.

1. Нужни пособия:

– Игла ( размерът на иглата зависи от материята на дрехата – по-едра за по-грубите и по-малка за фините)

– Конец  (около 60см дълъг, подхождащ на цвета на дрехата)

– Копче

 

2. Подготовка

Прокарайте конеца през ухото на иглата, придърпайте този край на конеца, за да не ви избяга и пак да се наложи да вденете.  Можете да направите и двоен конец като изравните двата края, но при по-фини материи, това може да разшири порите на плата и да се появят дупки.  На другия край направете възелче. Това става по следния начин – увийте последните няколко сантиметра от конеца около показалеца си, прокарайте края през образувалия се обръч и го издърпайте. За материи с по-широка плетка може да се наложи да направите повече от един възел. Иглата е готова за действие.

3. Първи бод

Промушете иглата откъм гърба на плата, изтегляйки конеца до неговото опъване. Можете да направите легло за копчето като ушиете малко Х-че – след каго  иглата е излязла от другата страна я забодете отново този път отвън-навътре, за да направите първата чертичка, а след това отвътре навън – за втората, така че да се получи Х. Издърпайте конеца, за да стои здраво малката бродерийка.

4. Зашиване на копчето

Поставете копчето върху маркираното място и прокарайте иглата отвътре навън през една от дупчиците на копчето, после иглата трябва да мине през другата дупчица отвън-навътре шият се две по две, ако ги правите на диагонал ще се получи Х-бод. Ако зашивате копче с две дупчици ще ви бъде по-лесно. Използвайте втора игла или клечка за зъби, за да не се опъва конеца, както е показано в стъпка 3 на видеото. Това се прави, за да не зашиете копчето плътно към плата и така после да се препятства влизането му в илика. При тънки конци е нужно да направите поне 6 прехода през дупчиците отвътре навън и обратно, за да е здраво закрепено копчето. Докато шиете не се разпростирайте, придържайте се към малка площ под копчето, тъй като не бива да се виждат шевовете.

5. Завършващи процеси

Премахнете иглата и увийте оставащия конец между копчето и плата. Последният бод е отвън-навътре, накрая промушете иглата между пластовете на плата, внимавайте да не излезе към външната страна; преди да изтеглите конеца, прокарайте иглата през образувания обръч и като издърпате ще се получи възелче, за по-голяма сигурност може да го направите двойно.

Изрежете подаващия се край на конеца без да засягате възела.

Вашето първо копче е зашито! Браво!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *