Необичайни туристически дестинации

Необичайни туристически дестинации

В тази статия няма да намерите предложение за all inclusive, а ще се снабдите с идея за това накъде да опаковате раницата или куфара следващия път, когато планирате интересна екскурзия, защото тези места са всичко друго но не и скучни.

1. Киргизстан

Ситуирана между гигантите Китай и Казакстан тази сравнително малка страна разполага с невероятно красив, почти недокоснат от човешка ръка планински релеф (80% от територията е заета от планинските масиви на Тян Шан, заради което страната често е наричана „Швейцария на Централна Азия), освен това приласкава с богатата си номадска традиция, смесването на влияния от Исляма, китайската култура, комунизма, руското православие. Едно от най-препоръчителните места за посещение са езерата: Исик-Кул – второто по големина планинско езеро в света след Титикака, езерото Саръ-Челек (превод – жълто ведро), което е заобиколено от гъста зеленина. Най-добрият период за посещение на Киргизстан е Юли-Септември, когато температурите са по-високи, иначе може да не ви понесе студеният климат.

2. Бруней

Тези от вас, които обичат да кръстосват Югоизточна Азия и вече са посетили Тайланд, Сингапур или Индонезия и по-точно о-в Бали, този път могат да опаковат куфарите за Бруней, а защо това да не бъде и първата ви такава дестинация. Разположена на о-в Борнео тази малка държава е заобиколена от Малайзия и е монархия, предвождана от крал Хасанал Болкия, чиято фамилия владее държавата от шест века. Бруней достига своите златни векове между 15 и 17-ти век, когато контролира повече територия. Въпреки малката си площ Бруней притежава девет планински върха започващи от 230 до 1200 м, има и много горски или по-точно джунглести  масиви, които са прекрасна дестинация за приключенците. Можете да прекарате времето си там в снимки на красиви храмове, посещение на бейзболен мач, обиколка из малайския технологичен музей. Бруней има дълъг дъждовен сезон, затова е препоръчително да хванете времето между Октомври и Февруари, ако не искате да сте постоянно мокри.

3. Вануату

Търсете остров Вануату в тихоокеанските води на изток от Австралия. Върху острова има следи от обитатели датиращи от преди 3 500 години, първият европейски посетител е корабът на Джеймс Кук. Тук ще можете да се насладите на екотична храна, красиви водопади, да се гмуркате или да изкачите връх Ясур. За посещения се препоръчва периода между Май и октомври, когато се провеждат и много фестивали и спортни събития.

4. Кирибати

Оставаме във водите на Тихия Океан, за да ви предложим Кирибати – остров с население от 100 хил души. Кирибати е известно със своите реликви от Втората световна война, с чудесната си риба и култура. През цялата година климатът е топъл, носенето на голямо количество слънцезащитен крем е задължително, докато се наслаждавате на своят коктейл маргарита под прохладата на някоя палмова сянка.

5. Таджикистан

След като препоръчахме Киргизстан не може да пропуснем съседа му Таджикистан, тази страна също е сгушена в планински район и е перфектната дестинация за планинари и приключенци. Можете да разучите долината Вахан, да посетите град Пенджикент, кадето да видите пазара или руините от древна Согдиана, а защо и да не тръгнити из планината Фан. Любителите на красивата природа по-добре да посетят страната в ранна пролет или през лятото, когато южната част е обхваната от цвят.

6. Азербайджан

Разположена между Азия и Европа, дори географите понякога се затрудняват да позиционират конкретно Азербейджан в някой от двата континента, въпреки че често я слагат в географската карта на Азия, но в политическата на Европа. Страната процъфтява икономически в последните години, благодарение на залежите си на петрол, но може да се гордее и с богата имперска история датираща от 4000 год.пр. Хр.Можете да посетите много исторически забележителности, в това число кулата Момината кула в Баку и ханския дворец в град Шеки. Столицата Баку, в която са родени шахматистът Гари Каспаров и легендарният разузнавач Рихард Зорге, ще ви впечатли с така характерното за този регион съчетание от европейска и ориенталска, стара и нова архитектура. Най-добре е да се подготвите за посещение между април и юни, когато всичко цъфти.

7. Майот

Островът е отвъдморска територия и департамент на Франция (от 1843г.), намиращ се между о-в Мадагаскар и югоизточния бряг на Африка, което означава, че до там гражданите на ЕС пътуват без виза, което обаче не е много утешително, защото е известно като много скъпо място. Ако обаче нямате финансови скрупули можете да се гмуркате, да плавате с яхта, да релаксирате на белите плажове. Времето между юни и ноември е идеално.

8. Науру

Оставаме на островна тематика и поглеждаме към съседа на Кирибати, чиито граждани са били известни през 70-те години на 20-ти век със своето благосъстояние (към 1977 г. Науру оглавява класацията за най-голямо БВП на глава от населението). Науру може да предложи много красиви местенца. Можете да разгледате стари мини за добив на фосфат, направили острова богат, или да изкачите едва 65-метров връх, който японците яростно са защитавали през Втората световна война, да не забравяме и красивите плажове. Ако не искате да хванете дъждовния период, посете след февруари и преди ноември.

9. Палау

Страната представлява група от разпръснати малки островчета в западната част на Тихия океан. Много държави са обявявали Палау за свой, включително Испания, Германия и Япония. Островите му се смятат за топ дестинация що се отнася до гмуркане заради големия брой коралови рифове, останки от кораби в следствие на морските битки в района, скрити пещери и тунели. Периодът с перфектни условия е много кратък – само февруари и март.

10. Футуна

Този малък остров има само 5000 души население и 80 кв.км територия, намира се в средата на Полинезия и е в съседство със също толкова малко познатия район на Уалис. Културата на Футуна не се е променила много и съвременният свят още не я е деформирал, затова ако искате да се върнете към нещо изконно, това е идеалното място. Най-добре е островът да бъде посетен между април и октомври, но по всяко време очаквайте много дъжд.

11. Андора

Ако нямате възможност или не жалеате да пътувате по далечни екзотични дестинации, в Европа също можете да посетите по-непопулярна страна. Андора кротко се е сгушила в Пиринеите между Франция и Испания. Като много други европейски държави с феодално минало, Андора е дом на стари крепости като Casa de la Val от 16-ти век. Малката планинска държава е позната и с превъзходната си кухня и питиета. Избегнете късната есен, зимата и ранната пролет , между април и октомври времето е най-подходящо, ако разбира се не искате да се нагледате на планински мъгли, влажно време и много сняг.

12. Лихтенщайн

Другата европейска дестинация в този списък е също толкова притиснатата в планинска прегръдка малка държава (само 160 кв.км), разположена между по-популярните си големи посестрими – Швейцария и Австрия. След отделянето си от Германската конфедерация пред 1866 г. и с премахвенето на армията през 1968 г. до днес Лихтенщайн си остава политически неутрална държава. През зимата тук можете да правите това, с което са известни и другите алпийски държави – каране на ски и сноуборд, а през лятото можете да карате колело и да се разхождате по планинските пътеки.

13. Фолклендски острови

След дълъг конфликт с Аржентина, Фолклендските острови продължават да са територия на Великобритания, заемащи част от Патагонския бряг. Островите са дом на пингвини, тюлени, албатроси и други интересни животни, а разбира се – и на хора. Много дейности ще ангажират вниманието ви – от разходки сред природата до музеи и военни мемориали. Независимо че отивате на юг, този район има суров климат, еквивалентен на северозападно европейския с много ветрове, затова пригответе си дебели дрехи и отлично водонепромогаемо яке, температурите много рядко надвишават 24 градуса.

14. Асенсион

Това е почти митичен остров в южния Атлантик, част е от британските отвъдморски територии, има само 880 постоянни жители в град Джорджтаун. Предложението за туризъм там е направо еретично, защото не е ясно дали ще ви позволят да стигнете до него, но си го отбележете в списъка с места, които някой ден можете да посетите, може пък да ви се отвори възможност.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.