Как се почистват сажди?

Как се почистват сажди?

i55Саждите са лепкав вторичен продукт на дима, който се отделя при изгаряне на дървесина. Ако камината ви не успява понякога да изсмуче всичкия дим, може да откриете, натрупване на сажди по повърхностите. Обикновеният сапун и вода няма да са достатъчни, за да се изчисти тази лепкава мръсотия, особено от боядисаните повърхности или от тези, които имат дърворезба. Необходим е по-силен почистващ препарат, за да се свърши работата качествено.

Сложете на гумени ръкавици, за да предпазите кожата на ръцете и си сложете предпазни очила.

i54

i53Смесете 1/4 чаша тринатриев фосфат-чист (TSP) с 7,5 литра топла вода. TSP е почистващо средство, което можете да намерите в аптеките и по-големите магазини. Това е форма на лугата, която се използва за отстраняване на мазнини и сажди. Тринатриевия фосфат е ефективен и при почистване на грес или премахване на плесен от боядисани повърхности.

Потопете твърда четка в разтвора и започне почистването с кръгови движения. Използвайте малка четка, за да почистите ъглите, вдлъбнатините или ако има някакви резби върху повърхността. Потапяйте четката често в разтвора, за да почистите по-ефективно саждите.

Намокрете с вода чисти гъба или къра. Избършете и изплакнете повърхността, за да се отстранят остатъците от саждите и сместа TSP. Ако все още има следи от сажди, отново изтъркайте и изплакнете, докато замърсяването от саждите не изчезне напълно.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *