Как да бъдем по-фотогенични?

Как да бъдем по-фотогенични?

Толкова сте симпатични на живо, а постоянно излизате зле на снимки, какъв е проблемът сигурно се питате? Нищо ви няма, също толкова красиви сте колкото и на четири очи, просто не заставате по подходящ за вашето лице начин и не контролирате мимиките и жестовете си. Фотогеничността е повече умение, отколкото анатомия.

 1. Ако честа причина за нефотогеничност са вашите затворени или примижали очи, затворете ги преди снимката и после ги отворете бавно преди да щракне фотоапарата или телефона. Жените могат да се възползват от ефекта на грима и особено на спиралата, която оптически още ще отвори окото.
 2. Избегнете двойната брадичка като изправите врата си и леко избутате лицето си с челото  напред. Ако нямате остри черти наведете брадичката си леко надолу. Звучи странно, но пробвайте пред огледалото или с няколко селфита.
 3. Дамите трябва да внимават с грима – не нанасяйте пудра или фон дьо тен различни от тена ви. Особено когато слагате грим под изкуствено осветление няма да забележите разликите в нюансите, особено по линията на ушите и на мястото където челюстта се свързва с шията. Снимането със светкавица ще извади всякакви такива неизправности на показ. Чертите ви ще изглеждат по-бледи на снимки, затова ще трябва добре  да подчертаете очите и веждите си, не прекалявайте обаче, само ги очертайте с подходящ молив – един тон по-светъл от косата ви. Косата ви не бива да хвърчи на всички страни, ще имате рошав вид, а главата ще изглежда непропорционална на тялото. Най-важното е косата да има хубав блясък, затова ако имате хвърчащи краища нанесете някакъв спрей, съвсем малко олио или балсам, не прекалявайте, за да не изглеждате мазни. Малко преди снимката вземете една кърпичка и попийте от червилото, после нанесете върху скулите, ако често излизате бледи да снимките. Не слагайте много тъмно червило, защото особено при по-възрастните жени, то оптически стеснява устните.
 4. Разгледайте любимите ви снимки, какво е общото между тях? Как сте застанали, усмихвате ли се или сте сериозни? Опитайте се да повтаряте този модел и в други фотографии.
 5. Ако постоянно отваряте уста на снимките, преди снимка поставете езика си зад зъбите, това ще ви спре да правите странни физиономии.
 6. Погледнете към някаква светлина точно преди да щракне светкавицата, това ще свие зениците ви и ще избегнете така ефекта червени очи. Няколко капки за очи ще направят погледа ви по-бляскав и буден. Като ви правят портрет може да застанете близо или да погледнете в източник на светлина, за да се появи блясък в очите ви. Такъв източник може да е лампа, светеща коледна топка, слънцето, отразяваща повърхност и други.
 7. Мислете за ъгъла на камерата. Повечето човешки лица не са симетрични и не изглеждат добре в пълен анфас, затова завъртете главата си на ¾ анфас, което ще даде дълбочина на чертите ви и ще подсили въздействието на погледа.
 8. Жените могат да използват позата от червения килим – една ръка на хълбока, тялото е леко обърнато настрани, краката събрани и единия е пред другия, докато главата гледа напред. По този начин фигурата изглежда източена и слаба. Мъжете трябва да изправят гръб и да поставят краката си на широчината на гръдния си кош, едното стъпало може да е обърнато встрани или напред, което създава благороднически вид. За по-неофициални случаи поставянето на ръце в джоловете е добър вариант да покажете едновременно мъжественост и лежерност. Но в някои случаи тази поза може да се приеме като неуважително към другите отношение, затова внимавайте в какви обстоятелства я прилагате. Много мъже се опитват да гледат с „лош поглед“ фотоапарата, което в зависимост от чертите на лицето може да ги направи от прекалено агресивни до комични. Ако се гордеете с усмивката си, не се опитвайте да я скриете. Много мъже не искат да се усмихват на снимки, защото мислят, че това ги прави по-малко мъжествени –  но по-добре да помислите за посланието, което изпращате – искате да изглеждате като биячи и вечно готови за конфликт егоцентрици или да отправите по-комуникативно и положително послание? Усмивката създава доверие и скъсява дистанцията между хората, затова помислете добре какво искате да кажете с лицето си. Друг проблем е, че много господа подхождат с досада към общите снимки и често са хващани в ситуации, в които отпиват от бирата си, подпират  корема си или в положение владеещо целия диван. Ако ще подхождате по този начин, по-добре не се снимайте изобщо, вместо после да се оплаквате, че са ви хванали неподготвени и пак изглеждате физически опуснати.
 9. Оберете пот или излишен брокат. Светкавицата или слънцето хвърлят и без това светлина върху лицето ви. Ако имате повече пот, секунди преди снимката се опитайте да я попиете с кърпичка, същото се отнася и за излишните светещи пигменти от грим.
 10. Стойте на по-светъл фон. Светлият фон изважда по-добре цветовете и подчертава тона на кожата ви, на тъмен фон тя би изглеждала или по-розова или по-жълта.
 11. Колкото и да ви е неприятно участието в снимки, ако искате да изглеждате по-добре на тях, трябва да се снимате повече. Това не означава да прекалите със селфитата, а когато бъдете поканени в обща снимка или ако някой иска да ви снима, да не отказвате предложението. Колкото по-често се снимате, толкова по-комфортно ще се чувствате пред обектива.
 12. Повечето хора излизат по-добре, когато бъдат снимани с лек ъгъл от горе надолу, вместо от долу нагоре. Ако сте много високи и снимащият не може да ви хване под такъв ъгъл, по-добре е да седнете или да се подпрете някъде.
 13. Избягвайте да стоите директно под светлина, защото това ще хвърли странни сенки върху лицето ви –смешни мустачки например заради сянката от носа. По-подходяща е светлина идваща отстрани.
 14. Забравете за „Зеле“, ако искате да се усмихнете красиво и естествено – по-добре си помислете за нещо забавно или се пошегувайте с някого.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.