Как да се освободим от задържаната вода в организма?

Как да се освободим от задържаната вода в организма?

i45Ако задържате вода в организма си, това може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане, отоци в крайниците и други здравословни проблеми. Предлагаме ви няколко варианта, които ще ви помогнат не само да се освободите от задържаната вода в организма, но и да предотвратите подобна ситуация в бъдеще. Като допълнителен бонус към изчистването на задържаната вода ще свалите и килограми.

Пийте повече вода. Вярвате или не, може да задържате вода, защото не пиете достатъчно. Липсата на вода поразява бъбреците, които от своя страна засягат черния дроб, той спира да върши работата си и да изгаря мазнини. Пиенето на повече вода ще подобри функциите на организма и ще възвърне равновесието на тялото.

Допълнителната доза вода ще хидратира вашите клетки и ще позволи на тялото ви да се освободи от задържаната течност чрез дъха, урината или потта. Водата подобрява и обмяната на веществата. Когато пиете вода (особено студена) вашата система увеличава ефективността си и метаболитните процеси функционират оптимално, което води до загуба на тегло.

Намалете приема на сол. Това е една от най-важните стъпки за намаляване на задържаните течности, защото има незабавен ефект върху начина, по който бъбреците контролират водния баланс в тялото ви. Твърде многото сол кара тялото да задържа вода, водеща до подуване на корема и отоци, особено в областта на крайниците.

Повишете приема на фибри и калий. Това може лесно да го постигнете, като си приготвяте сутрин зърнена закуска, богата на фибри и калий.

Яжте плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците не само съдържат много вода, те са с високо съдържание на био флавоноиди и витамин C, две вещества, които укрепват тъканите и намаляват склонността на капилярите да изпускат течност в тъканите. Плодовете, които имат най-много био флавоноиди, са тези, които са ярко или тъмно оцветени в оранжево, жълто, червено, лилаво, синьо или тъмнозелено. Плодовете с особено високо съдържание на вода са диня, портокали, пъпеш, грейпфрут, праскови, ананас, ягоди и боровинки. Краставиците също са с високо съдържание на вода. Те са не само диуретик, но и слабително, което може да насърчи временна загуба на тегло. Краставиците са богати на сяра и силиций за стимулиране на бъбреците и по-лесно премахване на пикочната киселина.

Приемайте повече кофеин. Кафе, чай и напитките с кола са диуретици и леки лаксативи, които улесняват премахването на задържаната вода от организма.

Вземете хапче за обезводняване. Този вариант го оставете само за крайни случай или по лекарско предписание. Имайте предвид, че тези диуретици може да предизвикат увреждане на бъбреците и с времето тялото привиква към тях, което после води до по-трудното му самостоятетелно усвояване на течностите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.