Как да превърнем пън в градинка?

Как да превърнем пън в градинка?

Ако идеята да премахнете градинския пън ви натъжава, можете да му вдъхнете нов живот, като го превърнете в своеобразна саксия за вашите цветя – ще бъде красиво и оригинално. Преди да се зарадвате на пролетното си нововъведение, подгответе си кирка или ако се касае за по-малък пън – бормашина и други режещи предмети;  навлечете ръкавици и сложете предпазни очила, защото тежката работа започва.

С градинския инструмент или бормашината започнете да дълбаете дънера от центъра. Щом го издълбаете, направете с бормашина дупки (дълбочината им зависи от дебелината на дънера) в стените на направения отвор, които да служат като дренаж.

На дъното първо сложете дрениращ материал като малки камъчета, отгоре насипете готова смес пръст с тор или си направете вие като миксирате 70% пръст от градината ви с 30% органичен материал (сухи листа, обелки от плодове и зеленчуци).

В дънера посадете растения, чиято коренна система ще се чувства уютно направената от вас дупка. Съобразете избора си и с мястото, на което се намира дънера, защото за разлика от другите саксии, няма да можете да го премествате в зависимост от променящите се условия.

Ако не ви се дълбае може да пробиете дупки в пъна и да прикрепите в тях закачалки, които да държат саксиите. Другият начин е директно да позиционирате саксиите върху пъна, а около него да оградите пространство със засадени цветя.

 

Развихрете въображението си с различни стилове и аксесоари за вашата малка дървесна градинка. Добавете мъх, клечки, камъчета, малки фигурки и други. Дори можете да си направите умален модел на къща, притежание на хобит, гном, горски дух или фея.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.