Най-добрите за здравето ядки

Най-добрите за здравето ядки

Ядките са богати на полезни за сърцето мазнини, протеини, витамини и минерали, но сред тях има такива, които са по-полезни за здравето ни. В следващите редове ще откриете информация позитивите и негативите на отделните видове ядки и кои са най-добрите и най-лошите продукти от рафтовете на супермаркетите. Важно е да знаете правилото, че докато малко количество ядки са полезна занимавка за удържане на апетита преди вечеря, прекаляването с тях може цялостно да саботира желанието ви да поемете друга храна. Независимо от диетата, захаросаните или подсладени ядки са абсолютно противопоказни за горенето на калории.

Кои са най-добрите ядки при  диета?

Повечето ядки имат еднакъв брой калории на грам и са еднакво полезни в умерени количества. Съчетанието от Омега-3 мастни киселини, протеини и фибри ще ви помогне да се почувствате сити  и ще потисне апетита ви.

С най-ниско съдържание на калории са: бадеми (23 бадема съдържат 6 гр протеини, 14 гр мазнини), кашу (16 до 18 ядки с 5 гр протеини и 13 гр мазнини) и шам фъстъците (49 ядки с 6 гр протеини и 13 гр мазнини). Избягвайте ядки печени в олио, защото може да са печени в хидрогенирани или Омега-6 нездравословни мазнини или на прекалено висока температура, която унищожава хранителните вещества.

Кои са най-лошите ядки при диета?

Най-калорични са ядките макадамия (10-12 ядки имат 3 гр протеини и 20 гр калории) и пеканът или американските орехи (18-20 ядки притежават 3 гр протеини и 20 гр мазнини) – имат най-ниско съдържание на протеини в комбинация с по 200 калории. Въпреки това те си остават здравословни ядки, защото разликата им с последните в таблицата по калоричност е само 40 калории за 30 гр. Ако се придържате до ограничено количество и ги консумирате сурови, не би трябвало да има никакви негативни последствия върху здравето и фигурата ви.

Кои са най-добрите ядки за сърцето?

Орехите не само са отлична храна за мозъка, но и се оказват подходящи за сърцето (14 половинки съдържат 185 калории, 18 гр мазнини и 4 гр протеини), в тях има Омега-3 мастни киселини и високо съдържание на алфа линоленична киселина, която помага при сърдечни аритмии. Според едно испанско изследване от 2006 г. орехите са по-ефективни от зехтина в намаляването на възпалението и оксидацията на артериите след ядене на мазно ястие. Затова се препоръчва ядене на поне 8 ореха на ден.

Кои са най-добрите ядки за мозъка?

Оказва се, че това не са орехите.Фъстъците са богати на фолат (фолиева киселина), който е изключително важен за развитието на мозъка и го предпазва от спад в когнитивната функция. Затова фъстъците са много полезни за вегетарианци и за бременните, тъй като предпазва плода от развитие на родови дефекти. Освен това също като други ядки фъстъците са богати на полезни за мозъка мазнини и витамин Е. 30 грама фъстъци съдържат 170 калории, 7 гр протеини, 14 гр мазнини.

Кои са най-добрите ядки за мъжете?

Бразилските орехи съдържат селен – минерал, който предпазва от рак на простата и други заболявания. Една единствена ядка има в себе си повече от необходимата дажба селен на ден, затова трябва да се ядат в ограничени количества. Последните проучвания свързват предозирането на селена с риска от диабет тип 2. Шест ядки бразилски орех съдържат 190 калории, 19 гр мазнина и 4 гр протеини.

Пеканът или американските орехи орехи също са подходящи за здравето на мъжете, тъй като са богати на бета ситостерол – растителен стероид, който помага за облекчаване на симптомите при хиперплазия на простата и при нейното увеличаване.

Кои са най-добрите ядки за превенция на болести?

С ниското си съдържание на калории и повече калции, отколкото при другите ядки, бадемите са най-подходящи за поддържане на добро общо здравословно състояние.Освен това те са богати на фибри и витамин Е, който е антиоксидант, помагащ за борбата с опасни възпаления, дори с рак на белите дробове и свързаните с остаряването когнитивни проблеми.

Можете да ги ядете печени, сурови и покрити с различни вкусове – уасаби, соев сос, лайм и чили.

Съвети за консумация

Най-препоръчително е да купувате микс от сурови ядки, избягвайте осолени и с добавени изкуствени подобрители. За любителите на сладкото се препоръчват ядки, покрити с натурален шоколад или канела, може и с кафява захар или с натурална глазура от плодов конфитюр.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.