Как да премахнем пън от двора?

Как да премахнем пън от двора?

Когато се е наложи да отсечете някое заболяло или изсъхнало дърво, пънът остава и загрозява общия вид на двора като едновременно създава предпоставки за инциденти със спъване. Искате да го махнете, но не знаете как? Ето няколко идеи как лесно да се отървете от стърчащия пън:

Ако разполагате с време, най-лесния и евтин начин да убиете пън, е като използвате английска или каменна сол. Този метод може да отнеме до три месеца, докато пънът умре, така че това няма да е най-добрият вариант, ако искате да го премахнете бързо. Не използвайте обикновена готварска сол, защото това ще замърси почвата наоколо и може да навреди на близката растителност.

Използвайте бормашина, за да пробиете дупки в повърхността на пъна. Отворите трябва да са около 1.5 – 2.5 см широки и най-малко 20 см дълбоки, най-добре 30 см, ако имате достатъчно дълга бургия. Прониквайки по-дълбоко ще осигурите възможност на соления разтвор да достигне и до корените.

Запълнете 3/4 от дупките с английска или каменна сол. После ги запечатайте с восък като  запалите обикновена свещ и капнете във всяка дупка. Важно е да сте сигурни, че солта е запечатана и няма да се разпръсне из двора, тъй като излишната сол може да бъде вредна за повърхностния слой на почвата и корените на други растения.

Покрийте пъна. Поставете парче от брезент, стара мушама или черен найлон на  пъна. Той ще умре по-бързо без слънчева светлина и дъжд, които да го подхранват. След шест седмици до три месеца пънът ще умре. Когато това стане, той ще започне да се разпада от само себе си. Използвайте брадва, градинска мотика или лопата, за да извадите парчетата. Когато сте готови, попълнете дупката с пръст.

Ако искате бързо да премахнете пън, най-ефективното решение е да го изгорите. Преди всичко, уверете се, че в близост няма храсти, дървета, суха трева или други леснозапалими материали. За всеки случай може да напълните няколко кофи с вода и да ги сложите наблизо.

Пробийте дупки по повърхността на пъна, както е описано по-горе и изсипете керосин вътре. Това ще позволи на огъня да стигне по-надълбоко и да изгори и корените. Покрийте го със сухи клечки, пръчки и други подпалки и запалете огън. Ще отнеме малко време, докато и пъна се разгори, затова погледнете внимателно и се уверете, че пъна гори, ако не – добавете още дърва, за да поддържате огъня. Не оставяйте огъня без надзор! В зависимост от размера на пъна, изгарянето може да отнеме няколко часа. Използвайте лопата, за да премахнете пепелта и попълнете дупката.

Ако наличието на пън не ви пречи, но все пак трябва да бъде премахнат, просто го покрийте. Този метод не изисква никакво усилие, но може да отнеме много време. Идеята е да се унищожи пъна като го лишите от слънчева светлина и вода. Поставете парче от брезент, стара мушама или черен найлон върху пъна и ги вържете около него, за да не ги отмести вятъра. След шест месеца пънът ще се е разпаднал от само себе си. Отстранете парчетата. Когато сте готови, попълнете дупката с пръст.

Ако този премахването на пъна ви се струва тежко или той пази мили спомени, запазете го като му намерите флорално приложение във вашата градина. Можете да превърнете стария пън в саксия или симпатичен дом на въображаем горски обитател.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.