Полезни функции и трикове за Facebook

Полезни функции и трикове за Facebook

Употребата на фейсбук за повечето хора се е превърнало в ежедневна рутина – следят едни и същи групи,  хора и страници, играят игри, обновяват своя статус, качват снимки, но когато стане въпрос за по-специфични настройки, не всеки е наясно какви възможности са достъпни за потребителите или как може да контролира по-ефективно информацията, която постъпва във и излиза от профила му. Прегледайте следните настройки и вижте дали сте запознати с тях.

1. Промяна на шрифта в статуса

Сигурно сте забелязали, че повечето потребители на Facebook използват един и същи шрифт, изглежда, че социалната медия не дава възможност за разнообразие в това отношение. Да, в самата страница такава функция няма, но вие можете да ползвате специално външно приложение, което ще промени шрифта ви в различни стилове (за съжаление става само за писане на латиница ). Тогава вашите нови статуси могат да изглеждат, така:

Във въпросното приложение напишете вашия статус, натиснете Convert, изберете шрифт – Copy  и после само пренесете статуса с Paste.

2. Синхронизация на календара от Facebook с този от Google

Ако използвате Google Calendar като своя секретарка за предстоящите ви събития и сте се чудили как да ги инкорпорирате заедно с тези от фейсбук, има начин! Следвайте тези стъпки:

Отидете на списъка със събитията – Events – на вашата фейсбук страница. Изберете конкретно събитие и от падащото меню с опциите (Още)  изберете – Export Event (Изнасяне на събитието). Копирайте адреса, който ви излиза и отидете във вашия Google Calendar. От лявата страна ще видите меню Other Calendars, изберете опцията Add by URL и добавете копирания линк. Сега вашият календар е синхронизиран със събитията от фейсбук, на които планирате да присъствате.

 


3. Същисайте приятелите си с празен коментар

Следващия път като коментирате постовете на приятелите си, можете да ги изненадате с напълно лишен от съдържание коментар. Натиснете Alt  на клавиатурата и задръжте, докато изписвате “0173” (въвеждайте с Num Lock и без кавичките). Пуснете копчетата и натиснете Enter.

4. Препятствайте Facebook в проследяването на всяко ваше действие

Facebook знае всичко за вас и не само той – всички рекламодатели събират пълна информация за вас от действията ви в социалната мрежа. Може да спрете това с приложението Facebook Disconnect, което е достъпно за ползващите Chrome и Firefox.

5. Контролирайте кой да вижда, че сте в чата

По дефолт като се включите в чата всички онлайн виждат вашето присъствие и вие тях, но едва ли искате да си комуникирате с конкретни хора. Със следните настройки ще можете да конкретизирате кой точна да вижда вашето присъствие без разбира се останалите да узнават, че сте ги изключили. Отидете на настройките в чата – Възможности, изберете Advanced Settings (Разширени настройки).

Изпишете имената на приятелите, които не желаете да виждат, че сте онлайн и запазете промените.

6. Известия по мейл за най-важните събития

За особено пристрастените любители на Facebook има приложение, което ще ви изпраща по мейл най-важните за вас събития от деня без да се налага да влизате в профила си.  Например можете да получавате информация само за конкретни приятели и групи, техните съобщения, снимки. Можете и да нагласите максимум брой на известията в един майл така, че да получавате наистина най-важното за вас.

7. Ограничете публикациите от дадени хора

Има приятели и познати, които ежедневно засипват новините ви с ненужна за вас или дори дразнеща информация, емоции, коментари, снимки и други, а въпреки това не желаете да скъсате с онлайн приятелството си с него/нея. За вас ще е подходящ функцията, при която няма да получавате известия за публикациите на този потребител. Идете на последната публикация от приятеля и изберете – Unfollow (Спиране на следването на…).

8. Проследяване на съобщения от папка Others (Други)

Facebook ви известява само за съобщенията от приятели и групи, в които сте включени, всички останали съобщения, дори от стари познати, отиват в папка Други и може би изобщо не ги забелязвате. Преглеждайте ги от време на време, защото сред нахалниците може да има и важно съобщение.

9. Деактивиране на профила

С всички се случва – в един момент ни писва от профила и начина, по който затормозява живота ни или просто решаваме за даден период да се покрием от Интернет приятелите. Ако искате да се отървете от профила си за определен от вас период или изобщо, отидете на настройките, оттам изберете Сигурност(Security), най-долу е разположено Спиране на профила. Попълнете въпросника с вашите съображения и бъдещи планове за профила и готово – вече го няма (поне за останалите потребители, Facebook пази всичко),ако се откажете можете да го възстановите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *