Изгорете излишните калории за 4 минути с метода Табата

Изгорете излишните калории за 4 минути с метода Табата

Методът Табата представлява 4-минутна високо интензивна тренировка от 8 кръга, като продължителността на всеки кръг е 20 секундни от високо интензивно натоварване, последвано от 10 секундна почивка. Този тренировъчен режим, води до забележителни резултати, тъй като при високоинтензивното натоварване изгарянето на калории и мазнини продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия. Учените си го обясняват с термина СТКК (след тренировъчна консумация на кислород), но това, което ни интересува е, че метаболизмът остава завишен часове след края на високоинтензивната тренировка!

300 movie backround

Имайте предвид, че Табата е много интензивен метод и е добре начинаещите да не започват с него, преди да укрепнат физически. Табата със спринтове е нещо непосилно дори за професионалните атлети. Ако използвате само  едно упражнение за всичките 8 кръга на табата, ще получите прогресивно натрупване на умора в упражняваните мускули, което води до забавяне с течение на тренировката и оттам се намалява и интензивността като цяло.  За да можете да поддържате висока интензивност през цялото време, е добре да подберете няколко упражнения. Друг плюс от смесването на повече от едно упражнение е фактът, че така се въвличат повече мускули и следователно се получава по-голямо повишаване на метаболитните процеси. И разбира се, избягва се скуката от монотонността.

За да свалите излишните килограми и да влезете в по-добра форма, е достатъчно да правите Табата 2-3 пъти седмично, сутрин или вечер. Също така ще ви е необходим специален табата таймер, който можете да използвате онлайн или да го свалите като приложение за вашия телефон от тук.

Предлагаме ви и видео с упражнения Табата, подбрани за изгаряне на мазнините. Опитайте да тренирате по този метод и ще можете сами да се уверите в неговата ефективност.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *