Храните, които ни помагат да отслабнем

Храните, които ни помагат да отслабнем

Някои храни имат силен термогенен ефект и горят калории още докато ги дъвчете, други съдържат хранителни вещества, които ускоряват метаболизма. Да видим кои са тези храни:

1. Зърнени култури (всякакви семена от пшеница, ръж, овес, кафяв ориз, киноа и други). Семената за разлика от крайните продукти са богати на фибри, които подобряват храносмилането.

2. Меса с ниско съдържание на мазнини  (такива са пилешките гърди) – Протеините им имат голям термогенен ефект, за смилането им се изхабяват 30% от съдържащи се в самия продукт, т.е при ядене на пиле с 300 калории изразходвате 90 от тях.

3. Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (бяло сирене и кисело мляко) – Тези млечни продукти са богати на калции и витамин D, които помагат за запазването и изграждането на мускулна маса. Тя от своя страна е много важна за поддържането на добър метаболизъм.

4. Зелен чай – Изпиването на 4 чаши помага при свалянето на 2 кг за осем седмици. Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който ускорява метаболизма.

5. Леща – Една купичка леща доставя 35% от дневната дажба желязо, което е много добра новина за тези, които се чудят с какво да заместят месото. Когато ни липсва дадено вещество, тялото реагира като забавя метаболизма, за да не харчи ограничените си запаси. Затова винаги дръжте постоянни нивата си на желязо.

6. Люти чушки – Капсаицинът, който дава лютия вкус на чушките, загрява тялото и така се горят много калории. Няма значение как ги ядете – сготвени, сурови, на прах, изсушени, в туршия.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *