Как да си направим сирене в домашни условия?

Как да си направим сирене в домашни условия?

Стъпка 1

Качествено мляко – качествено сирене

Трябва да се има предвид, че колкото по-свежо и качествено е млякото, толкова по-хубав ще е крайният продукт. За препоръчване е млякото да бъде купено в същия ден, в който се приготвя сиренето. Можете да използвате както краве мляко, така и овче или козе. Важното е млякото да бъде пастьоризирано. За да бъде млякото топло трябва да намерите току-що издоено мляко от някоя ферма или както по-често се случва да затоплите млякото от магазина на котлона. Млякото не бива да завира, оставете го на много бавен огън. Времето за затопляне би отнело не повече от 15-20 минути.

Стъпка 2

Окисляване на млякото или закваска

Без да отделяте млякото от топлия котлон преминете към окисляването на млякото. Първият способ е директното окисляване, чрез прибавяне на киселина като оцет или лимонена киселина – около 4 супени лъжици.  По този начин могат да се получат сирена като рикота и маскарпоне. Другият, по-популярен начин е чрез закваска – прибавяне на жива бактерия. Факторите топлина, време и липсата на друг бактериологичен конкурент в млякото ще превърнат лактозата в млечна киселина. Съотношението е една супена лъжица кисело мляко на 1 литър мляко, като се разбърква добре за поне 8-10 минути, за да се получи хомогенна смес.

Стъпка 3

Другият агент

Ако искате да бъдете сигурни, че ще се подсири млякото можете да прибавите коагулант – разредено във вода сирище (сирищна мая), не повече от 6 капки на 1 литър мляко. Разбърквайте до формирането на гелоподобна смес.

Стъпка 4

Значението на топлината

Много важна в целия процес е топлината. След като сместа е готова, съдът се покрива с кърпа или дори одеяло и се оставя на място, което ще гарантира температура от порядъка на 28-30 градуса. За тази цел можете да използвате фурната – включете я на ниска температура (не повече от 30°) и сложете вътре покрития съд. Млякото е готово за следващата стъпка, когато повърхността му се сгъсти.

Стъпка 5

Изцеждане

Сега трябва да се премахне излишната вода. Сложете подсирката в стерилизиран тензух, кърпа или марля. Използваната материя трябва да бъде достатъчно голяма, така че да можете да поберете цялата смес и съответно да ви позволи оформянето на вързопче. Не притискайте самото бъдещо сирене, а завъртете вързопчето около оста му и с една ръка притискайте сместа надолу. Можете и да го закачите някъде да се само-изцежда или да поставите върху него тежест, която да го пресова. Количеството оставаща вода ще определи колко твърдо или меко ще бъде сиренето. Разпределете получения продукт в подходящ съд или няколко по-малки в зависимост от желаната форма и размер на бъдещето сирене. Не се бавете със запълването на съда, тъй като сиренето ще започне да втвърдява и няма да заеме желаната форма. Имайте предвид, че в по-голяма форма сиренето ще узрее по-бавно. За бяло саламурено сирене предвидете по-голям съд, тъй като сиренето се залива със саламура – разтвор от готварска сол и вода.

Стъпка 6

Зреене

Приберете сиренето на хладно място с температура от 10° до максимум 15° С  . Продължителността на зреене зависи от вида на сиренето, което искате да получите. Например за бяло сирене ще отнеме 45 дни, жълтите сирена отнемат месеци, а някои добиват отличителните си качества с години.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *