Как да съхраним за по-дълго лук и/или чесън?

Как да съхраним за по-дълго лук и/или чесън?

Когато закупите мрежи с лук или чесън, обикновено не успявате бързо да ги изразходите за готвене и някои от тях остават да седят в торбичката си или в някои шкаф дори с месеци. За съжаление, когато пак посегнете да ползвате поредната скилидка чесън или глава лук, откривате, че са изгнили. Причината обаче се състои не само самия продукт, а и в неправилния начин на съхранение. С предложения тук метод ще можете да съхранявате тези просълзяващи продукти за 3 месеца без да покажат признаци на прогниване.

Ще ви трябват:

–          Хубави абсолютно непокътнати глави лук и/или чесън, ако сред купената от вас мрежичка има и неотговарящи на критериите глави – тях ги оставете за скорошно готвене;

–          Различна големина хартиени пликове за всеки вид луковици, например – една за едър червен лук, друга за бял лук, трета за малки лукчета, четвърта за чесън и т.н;

–          Перфоратор;

–          Маркер;

–          Кламери.

Вземете един по един хартиените пликове и с всеки процедирайте по следния начин: Затворете плика като го сгънете, близо до ръба им направете с перфоратор дупки от двете страни – в зависимост от големината на плика 2, 4 или 6 дупки. После прегънете плика по дължина през средата и направете още дупки, може още веднъж да го прегънете за още дупки.

Сложете в пликовете съответните глави лук и/или чесън, прегънете отвора, надпишете ги с маркера и защипете с кламерите.

Хартиените торбички ще предпазят главите от температурата, влагата и светлината във вашата кухня. Съхранявайте ги все пак в някой шкаф или чекмедже, където да бъдат на сухо и хладно място. Добър вариант е и сухото хладно мазе, ако имате такова. Лукът не бива да се съхранява в хладилник, защото студената температура ще размекне структурата му, а и неговата миризма ще се разпространи по другите продукти.

Не слагайте лука найлонови торбички – така ще ускорите процеса на покълване и съответно бързо ще се развали.

Съхранението на картофи и лук заедно е противопоказно и за двата продукта, защото изпускат газове, с които си вредят взаимно и не след дълго се развалят.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *