Как се кандидатства за световен рекорд на Гинес?

Как се кандидатства за световен рекорд на Гинес?

Имате идея за световен рекорд на Гинес, но не знаете как да кандидатствате? Независимо какъв рекорд планирате да подобрите, единственото, което е нужно е да изпратите ваш запис за одобрение. Това няма да струва нищо (освен малка такса, ако поискате съдия). Всеки може да кандидатства, но лицата под 18 години трябва да получат писменно одобрение от родител или настойник. Сега можете да разберете какво е необходимо, за да кандидатствате и да имате свой собствен Guinness World Record!

Решете какъв рекорд искате да подобрите. Когато обмисляте това, имайте предвид следното:

  • Вашето кандидатстване трябва да бъде за рекорд, който може да бъде подобрен, например, най-високия, най-дългата, най-малката и т.н. Не се приемат неподлежащи на подобрение, например ако вие можете да си оближете лакътя, това няма да се приеме за рекорд.
  • В „Книгата на Гинес” рядко се приемат „първи места”, освен ако събитието не е наистина значимо, например като „Първият човек на Луната” или „Първият филм, надхвърлил 1 млрд. щатски долара печалба”
  • Не се одобрява жестокост към животни – ако започнете да тъпчете домашния си любимец с храна, за да стане най-тежкият, не само, че няма да одобрят рекорда ви, но съществува реален риск да навредите сериозно на здравето на любимеца си.
  • Не се одобряват рекорди, които нарушават закона – шофирането с висока скорост по обществени пътища е опасно и незаконно, така че просто не го правете.
  • Не се одобряват рекорди, които съдържат скандално поведение или опасни каскади като например “тинейджърката хирургия” – тинейджъри, извършващи операция или медицински интервенции – това не е просто незаконно: вие сте заплаха за обществото.

Установете контакт с официалната организация за рекордите на Гинес преди да сте направили опит за рекорд, за да сте сигурни, че правите всичко според изискванията.  Свържете се с Guinness World Records на http://www.guinnessworldrecords.com. Просто кликнете върху “Break a record” (подобри рекорд) и следвайте инструкциите на екрана.  Рекордите на Гинес правят проучване, преди да приемат или отхвърлят предложението за рекорд, поради което одобренето може да отнеме седмици или месеци. За по-бързо одобрение, може да използвате” Fast Track Guinness World Records ” (бързо одобрение) и ще имате решение относно вашия запис в рамките на 3 работни дни от прилагането. Тази услуга е платена и ще ви струва между 600 и 1000$, което обаче не гарантира одобрението на вашия запис.

Ако имате възможност, осигурете си присъствието на съдия от Гинес при изпълнението. Това е само вариант все пак и не е задължително да се направи от всеки, който кандидатства за световен рекорд на Гинес. Има, обаче, потенциални предимства, когато присъства съдия на вашето събитие, като например:

  • Незабавно ратифициране на рекорда и предоставяне на официален сертификат.
  • Статия за вашия рекорд на официалния сайт на Рекордите на Гинес.
  • Международно медийно отразяване на вашето събитие.

Ако не искате присъствието на съдия, ще трябва да съберете доказателства за вашия рекорд (видео запис, снимки и най-малко две независими писмени свидетелски показания) и да ги изпратите на Световните рекорди на Гинес. Вие ще получите повече информация за това, когато кандидатствате с вашия запис.

След като получат доказателствата, изследователите на Гинес ще ги оценят и проверят дали сте спазили правилата. Този процес може да отнеме няколко месеца, така че бъдете търпеливи. Ако ратифицират опита ви като успешен, ще получите официален сертификат от Световните рекорди на Гинес по пощата в рамките на 4-6 седмици и ще бъдете включен в следващия брой на Книгата на Гинес!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *