Как да боядисаме дрехи и други тъкани?

Как да боядисаме дрехи и други тъкани?

Искате да боядисате обикновена бяла тениска или панталони, да освежите покривката на баба?

Студено боядисване

В първия случай ще обсъдим как се боядисва с багрила за студена вода. Тези оцветители са подходящ за т.нар целулозни тъкани – това са тъкани от растителен произход като памук и лен. Единствената тъкан с белтъчен състав и животински произход, която можете да боядисате със студен разтвор, е коприната.

Освен боята и плата, си подгответе леген и една малка купичка.

В малката купичка разтворете боята, която би трябвало да е в прахообразно състояние. Следвайте указанията на опаковката, за да знаете в колко вода трябва да се разтвори боята.

В леген, който ще побере дрехите, сипете студена вода. Повечето бои съветват прибавяне на сол към водата, ако е такъв случая, следвайте препоръчаните количества.

Към водата със сол прибавете и разтворената боя, разбъркайте добре.

Сложете тъканите в легена и леко ги натискайте. Оставете ги в боята за времето оказано на опаковката. Повечето марки ще ви препоръчат да раздвижвате дрехите от време на време, за да проникне по-добре боята във всички влакна.

След като накисването е приключило, изплакнете тъканите във ваната или в корито. После сложете дрехите в пералнята, но нека да бъдат на самостоятелно пране, защото като за пръв път със сигурност ще пуснат боя и ще оцветят другите ви дрехи и бельо.

Избягвайте да смесвате много цветове, защото ще се получи кафяв цвят, най-вече не правете съчетания от двойките – червено и зелено, оранжево и синьо, жълто и лилаво, които със сигурност ще доведат до кафяв тон. Сложете си ръкавици, за да не се боядисате. Ако искате да направите преливане на цветове, вържете плата в различни очастъци, които ще останат бели.

Киселинно боядисване

Тъканите с животински произход като вълна, алпака, мохер, кашмир, ангора, пера от птици и други няма да можете да изперете със студена вода. За тях се използва т.нар. киселинно боядисване. За целта се употребява оцет или цитрусова киселина.

Преди да преминете към боядисването потопете дрехите, платовете или преждите в разтвор от вода и ябълков оцет в съотношение 1:2 и оставете да преседи за час, внимавайте обаче да не засегнете очите и кожата си, защото все пак оцетът си е киселина. После към разтвора прибавете боята.Като багрило можете да ползвате боите за великденски яйца. За да се осъществи връзка между тъканите и боята, трябва да използвате по-висока температура на водата. Опитайте се да загреете някак водата.

Боядисване на синтетични тъкани

Синтетичните тъкани като найлон, полиестер, акрил са трудни за боядисване, защото те вече съдържат много лабораторни химикали. Акрилът трябва да се боядисва само от професионалисти, затова изобщо не се захващайте. Найлонът можете да го боядисате по методиката на протеиновите (животински) тъкани. Полиестерът можете само леко да го нашарите с цветна апликация. На лист хартия нанесете на по-дебел пласт някаква картинка с маркери за дрехи, които ще откриете в книжарници и магазини за детски стоки.  После наложете този оцветен лист  върху материята и притиснете с ютия, за да се отпечата шарката. Ако обаче искате дълбоко боядисване на целия плат, ще се наложи да се откажете, това може да бъде направено само от специалисти или от хора с много опит в това хоби.

Важно: Не забравяйте да се уверите във вида на дадена тъкан, не прибягвайте към боядисване, преди да имате точна информация.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.