Вегански принципи в облеклото

Вегански принципи в облеклото

„Веган” облеклото включва дрехи и обувки, при производството на които не са използвани никакви животински продукти. Големият плюс от носенето на дрехи с надпис „Веган” е в дадената гаранция, че никакви животни не са загинали и не се превърнали в жертва на човешка експлоатация в процеса на разработка на продукта и неговото производство. Въпреки че не съществуват още в България специализирани магазини, които продават да продават изключително и само „Веган” модни линии, можете да си купите такива дрехи онлайн. В противен случай, ако искате да се водите от веганските принципи, трябва да се научите да разчитате етикетите на дрехите.

im98

Купувайте изделия от изкуствена кожа, вместо от естествена кожа или велур. Кожените изделия не са „Веган”, защото са направени от животинска кожа и косми. Прочетете етикетите на облеклото и проверете  какъв материал е използван. Допълнителен плюс е, че дрехите, направени от изкуствена кожа и материали обикновено са с много по-ниска цена, отколкото дрехите, изработени от естествена кожа или велур.

im95

Палтата с естествен косъм също не са „Веган”, защото и те са взети от животни, отглеждани или хванати в капан, специално заради кожите им, като лисици, норки, рисове, вълци, зайци и др.

Ако искате да носите „Веган” дрехи, купувайте продукти от материали и тъкани имитиращи коприната, например полиестер, найлон, изкуствена коприна и коприна CottonTree (тъкан, направена от дървесна маса). Не купувайте дрехи или тъкани изработени от истинска коприна. Въпреки че копринените буби произвеждат коприна естествено, понякога копринените буби се варят живи, за да се извлекат допълнителни количества.

Дрехите с пълнеж от пух или животински пера не са „Веган”, защото те се взимат от животни, докато те са живи или животните се колят специално за тази цел. Прочетете етикетите на облекло и изберете тези, които използват заместващи продукти, като полиестерен пълнеж, синтетичен пух и хипоалергичен синтетичен пълнеж.

im97

Облеклата изработени от естествена вълна също не са „Веган”. Кози, овце, камили и алпака са животни, които осигуряват вълна и в някои случаи са поставени в тежки условия заради руното си, зайците от друга страна дават кожукчето си с цената на живота си. Вълнените продукти, които трябва да избягвате са ангорска вълна, кашмир, мохер, камилска вълна и алпака. Може да купите облекла от алтернативни вълнени материали като полиестер, полар, памучен плат, акрил, синтетична вълна, както и други синтетични вълнени материи.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *