Как се пуска хубава брада?

Как се пуска хубава брада?

Брадата е атрибут на мъжественост и някакъв вид бунт срещу модата на белите и сини якички. Има мъже, за които пускането на брада не е никакъв проблем, за други обаче е трудно да имат гъста, равномерна окосменост по лицето, а трети изобщо не могат да си го позволят. За тези, които се затрудняват в пускането на желаната брада са подходящи следните съвети, но и по-уверените в окосмението си господа могат да почерпят важна информация за поддръжката.


1. Бъдете търпеливи

Брадата ви няма да поникне за ден, това е сигурно. Реалистично погледнато, за хубава брада, добре обхващаща зоната около челюстта ще са ви нужни поне един-два месеца. Бъдете подготвени, че отделните косъмчета няма да растат със същата скорост, дължина и плътност, затова им дайте време преди да решите да хванете ножицата и да ги оформите. Препоръчително е обаче по време на целия процес да поддържате врата, бакенбардите и бузите в оформен вид, все пак не желаете да приличате на кроманьонец през следващия месец.  В началото може би ще бъдете недоволни от вида на брадата си, ще изглежда рошава и неподредена, но ѝ дайте малко време. Ако досега не сте пускали и дву-три дневна брада, трябва да знаете, че ще минете през фаза, в която ще ви сърби и ще се чувствате некомфортно, но веднага щом косъмчетата израснат повече, ще се почувствате по-добре.

2. Посетете бръснар

Наред с фризьорските салони, активно занимаващи се с женските екстеншъни и вафлички, трябва да се намира и някоя бръснарница или салон, специализиран в мъжко подстригване. Посетете своя фризьор, който винаги ви е подстригвал добре отзад на врата или потърсете бръснарница. Там ще можете да получите съвет за подходящата за лицето ви форма на брадата и да я реализират, а после да ви дадат насоки за поддръжката. Всеки път като ходите на фризьор оттук нататък ще трябва да поискате да ви оформят и брадата, освен ако не искате сами да го правите.

3. Спазвайте добра хигиена

Също като косата и брадатата се нуждае от добра баня. Препоръчително е да я миете всеки ден, даже и по-често, защото в брадата ви ще се задържат много миризми и замърсявания – лющещи се клетки от епидермиса, остатъци от храна и напитки, тютюнев дим (ако пушите) и подобни. За по-добро състояние освен шампоана можете да ползвате и балсам.

4. Поддържайте брадата си

Освен ежедневното измиване, решете я често, за да я държите подредена. Ще се изненадате, но на пазара вече има и специални масла за брада, те ще я правят лъскава и по-лесна за поддръжка.

5. Помислете за боядисване

Не при всички брадата ще бъде в един цвят с косата и ако това ви притеснява, можете да я боядисате. Това не е много лесно, защото не винаги цветът ще излезе достатъчно естествен, за да не предизвиква въпросителни погледи от околните. Подберете възможно най-натуралните тонове, които да ви подхождат, винаги избирайте един тон по-светъл от косата ви.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *