Как да поправим надраскана кожа?

Как да поправим надраскана кожа?

Кожата е скъп материал, но това не ни кара да я товарим по-малко и в ежедневието често наразяваме кожените мебели с множество драскотини от копчетата по дрехите, лош превоз, позициониране на неподходящи предмети върху ѝ и други. Дрехите и чантите от своя страна са постоянно изложени на външни влияния.

Преди да преминете към възстановителни действия трябва да имате сигурни данни за вида на кожената мебел или дреха. Има няколко вида естествена кожа – анилинова, пигментирана, повдигната анилинова кожа и PU-кожа (естествена кожа с външен пласт от полиуретан, който създава гладко покритие). Ако въпросната мебел или дреха са още в гаранция, можете да се свържете с търговеца или производителя за поправка. В случай че нямате такава опция, преминете към следващите методи.

1. Нанесете с памуче или клечка за уши някакъв вид олио – зехтин, бебешко олио или друго щадящо масло – върху надрасканата зона. След като го нанесете върху драскотината, разнесете с кръгови движения по цялата повърхност на кожата. Оставете олиото да съхне в продължение на час. Ако не се е поправила драскотината, повторете метода или преминете на следващия. Както обикновено се процедира с новите методи, изпробвайте първо върху място, което не е видимо, защото ако не е подходящо това масло за съответната кожа, ще се получи тъмно петно.

2. Сложете върху драскотината топла влажна памучна кърпа. Позволете на влагата да се впие в драскотината постепенно.

3. Много е важно за следващия метод да познавате вида на кожата. Той ще бъде ефективен при някои видове анилинова кожа като повдигнатата и вероятно PU-кожата (bicast).  Сложете върху драскотината влажна памучна кърпа. Отгоре притиснете с ютия за 10 секунди. Комбинацията от влага и топлина ще извлече естествените масла от кожата. Кърпата ще осигури влагата и ще предпази кожата от изгарянето на ютията. Отстранете ютията и погледнете драскотината. Ако изглежда, че драскотината я няма, изсушете кожата. Ако драскотината е още там, повторете тази стъпка. Ако още няма резултат, опитайте последния метод.

4. Този метод ще бъде по-успешен с кожа, която има някакво покритие като PU (bicast) или е силно пигментирана, тъй като използваната в него вакса за обувки обикновено не е създадена за кожата на мебелите. Затова първо изпробвайте на незабележима зона. Намерете цвят вакса, който пасва на вашите мебели или дрехи, нанесете с памуче и разнесете по кожата. С чиста кърпа изтъркайте остатъка. Този метод няма да поправи драскотините, но поне ще ги замаскира. Ако цветът се окаже неподходящ, веднага го измийте с мокра кърпа.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.