Как да накараме детето да играе по-малко на видео игри?

Как да накараме детето да играе по-малко на видео игри?

Видео игрите отнемат много от времето, което децата могат да използват много по-продуктивно. Освен това продължителното седене на едно място и липсата на физически упражнения никак не са здравословни. Отделете време, за да покажете на децата си как могат да си прекарват свободното време с много по-стимулиращи, забавни и интересни дейности.

Определете лимит на времето, което детето може да прекара пред компютъра. Решението колко време ще е достатъчно зависи от вас. Някои родители ограничават видеоигрите до един час на ден, докато други напълно ги забраняват през учебната седмица и позволяват само по няколко часа през уикендите. Много специалисти по здравни грижи и специалисти по детското развитие препоръчват времето, прекарано пред телевизора или компютъра да е не повече от 2 часа на ден. Имайте предвид това при определянето на лимита.

Запълнете свободното време на детето с други алтернативни дейности. Изберете няколко, които отговарят на личността и интересите на детето ви и ги обсъдете заедно. То вероятно ще прояви повече заинтересованост, ако му предложите занимания, към които вече има интерес.

Преди да започне с домашните, дайте на детето поне 30 мин почивка, за да се отпусне и да  освободи енергията, която е натрупало по време на учебния ден. Това време трябва да се използва за игра, но не видео игра. Уверете се, че вашето дете е написало всичките си домашни. Едва след като всички други негови задължения са изпълнени, следва да му бъде разрешено да си поиграе на видео игрите.

Поставете компютъра или конзолата за игра в трапезарията, хола или друга стая, където ще можете лесно да го контролирате. Поставянето им в детската стая ще дава твърде много свобода да играе без надзор. Освен това, може да доведе до много изкушения, особено за малко дете, което изпитва трудности да следва правилата.

Опитайте се да въвлечете детето в дейности, които може да вършите заедно, вижте дали ще прояви интерес да карате колело заедно, да играете домино, монополи или друга подобна игра, да подреждате пъзели, да приготвяте вечерята и т.н.

Насърчавайте детето си да се включи в дейности на открито с другите деца от квартала. Каране на колело, футбол, развлекателни спортове, плуване, стражари и апаши, гоненица, жмичка или други забавни игри навън, които ще отвлекат вниманието на детето от компютъра и желанието да играе видео игри.

Помогнете на детето си да запази напредъка, който е постигнал в играта си, ако се оплаква, че е по средата на ѝ и времето му изтича. Много от по-малките деца не разбират какви функции имат игрите и може да се нуждаят от помощ, за да не загубят постиженията, които са достигнали. Така детето ще е спокойно и няма да се сърди, че спирате играта му, а и вие ще покажете, че нямате нищо против видео игрите, стига да се играят в допустими рамки.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.