Как да отглеждаме лалета?

Как да отглеждаме лалета?

Лалетата са особено популярни в ранна пролет и можете да ги намерите почти във всяка цветарница и павилионче за цветя. Напоследък сред букетчетата лалета се разпространяват и лалета в саксии, да видим как трябва за процедирате, ако желаете да отглеждате това красиво пролетно цвете.

Ще обсъдим засаждането на лалетата от луковици:

– Засадете лудовиците непосредствено след закупуването им, не отлагайте;

– Засаждането трябва да стане през ранната есен , 6-8 седмици преди падането на първата слана.

– Лалетата предпочитат пълна слънчева светлина или място, където да се радват на следобедно слънце.

– Тези цветя не харесват силната влага. Почвата трябва да има добър дренаж, с неутрална киселинност, плодородна и суха до песъчлива.

– Влажното лято и мократа почва означава смърт за лалетата.  Никога не поливайте директно луковицата, защото това създава среда за гъбични и други заболявания, които ще доведат до нейното загниване.  Поръсете повърхността на почвата с пясък, какаови стърготини или друг вид дренаж.

– Разположете луковиците на 10-15см една от друга.

– Заровете ги на най-малко 20 см. Запомнете, че колкото по-голяма е луковицата, на толкова по-дълбоко трябва да я заровите. Посоката на заравяне е с острата част нагоре. Покрийте с пръст и добре я притиснете.

– Полейте веднага след засаждането.

 Ако отглеждате лалетата навън, ги поливайте само през сухите дни на есента, иначе няма да имат нужда от поливане.

Позволете на листата и стеблото да пожълтеят за около 6 седмици след цъфтежа и чак тогава ги отстранете.

Самите луковици могат да бъдат оставени в земята дори за няколко години, други могат да бъдат премествани на по-топло и сухо място. Пресаждайте в градина само по-големите луковици, по-малките спокойно можете да отглеждате в саксия. Когато саксийните лалета пораснат ги поливайте умерено и добавете течен тор 3-4 седмици след цъфтежа, дръжте ги сухи през лятото и ги пресаждайте всяка година в нова пръст.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.