Как да организирам времето си по-добре?

Как да организирам времето си по-добре?

Имате чувството, че времето все не ви стига, всяка една задача ви отнема много, чувствате се дезориентирани и изтощени. Явно трябва да се освободите от много ненужен багаж и да сложите ред в хаоса. Съсредоточете се върху следните предложения и вижте дали ще ви помогнат за едно по-спокойно и гладко протичащо ежедневие.

  1. Определете приоритетите си

Част от човешката природа е да отлагаме, да се колебаем, но така се стига до забавяния, разкъсване между едно и друго задължение, като накрая нищо не е свършено правилно. Фокусирайте се първо върху това, което трябва да бъде свършено веднага, после разпределете усилията си измежду по-дългосрочните и сложни задачи, които изискват повече внимание към детайла и по-голямо проучване.

Ще видите, че съзнанието за това, което е належащо и не търпи отлагане, ще ви даде чувство за по-добър контрол върху живота ви.

  1. Правете си дневен план

Изглежда доста педантичен метод, но ще видите как подробният план променя живота ви към по-подреден и лесен. Независимо дали ще ползвате старомодните тефтери или иновациите в мобилните приложения, проследяването на бъдещите събития ще сведе риска от усложнения, ще имате време да се приготвите и да вмествате по-добре допълнителни събития. А и околните ще приемат по-сериозно ангажиментите ви и ще гледат да не ви хабят времето. Кое ви звучи по-категорично – като приятелите ви обясняват как нямат време и замислено търсят в главата си повод да не дойдат, а после изказват някакво обяснение за ранното си оттегляне от трапезата или си представете, че някой вади своя дневник и категорично обявява в конкретния ден от колко до колко е свободен? Определено вторият вариант има много по-сериозен и непоколебим вид на човек, който цени и правилно разпределя времето си, следвайки приоритетите си.

  1. Направете си списък

todoПоддържайте списък с нещата, които искате да направите някой ден, за да не забравите. В ежедневието със сигурност поставяте тежест върху наложителните задачи, но за да се чувствате по-щастливи и да намерите време за себе си и другите, трябва да си поставите и други цели, които да не забравите, когато свободното време завладее календара ви. Без списък е много вероятно просто да се отпуснете на дивана и напълно да забравите за онези неща, които толкова много сте искали да направите, докато сте седели в задръстването с празен поглед или сте се задъхвали от рутината на работния делник. Завършването на някое от тези лични предизвикателства ще ви направи по-уверени и реализирани, ще ви даде самочувствието и позитивната нагласа, че успявате да надскочите злободневните проблеми и живеете по-съзнателен живот.

  1. Открийте кратък път дори в малките неща

orderТук не става въпрос да се опитвате да се пререждате в магазина и да се борите да влезете от дясна в лява лента в последния момент или да карате със 100 км/ч в града, за да стигнете с 5 минути по-рано някъде. Оптимизирайте компютъра си, електронната поща, намерете нови софтуери, които ще улеснят подбора и усвояването на информация. Сложете кухненските принадлежности на достъпни места, организирайте пространството така, че да не ви се налага да ровите дълго. Обувалки, средства за вадене на жълтъка от яйцето, кафеварки, щипки за пликчета, специални раздели за чорапи и бельо и безброй други неща – огледайте се, пазарът прелива от артикули, които да организират живота ви по-добре.

  1. Създадете си установен режим

За да усещате контрол върху живота си, се придържайте към някакви регулярни движения, ритуали и практики. Например определете си един ден на пост, по 30 мин спорт на ден, чаша чай в късния следобед и още толкова много дневни ритуали, които могат да ви накарат да се чувстванте балансирани.

  1. Ограничете използването на социални медии

Сещате ли се колко много време прекарвате в абсолютно безсмислено ровене в чуждия живот, разсъждали ли сте върху това дали ви носи някакъв действителен позитив? Има ли съществен смисъл и прави ли ви по-щастливи одобрението на околните за това какво сте яли снощи, в кой ресторант сте седнали с приятели и дали сте станали по-красиви на последната снимка? Щом ограничите присъствието си в тези сайтове и приложения ще видите колко по-лек и насочен към изживяване на момента е живота ви.

  1. Разграничете различните социални сфери

Не позволявайте личния ви живот и работата да се смесват. Работата е конкурентна среда, там не бива да се разпространяват слухове за личния ви живот или той да влияе на преценката на работодатели и колеги.

  1. Прекарвайте повече време с хората, на които държите

friends2Колкото повече задължения имате, толкова по-малко време ще имате за множеството си познати. Трябва да си дадете сметка за това на кои ще посветите най-много време и кои ще оставите за по-свободни дни. Как да изберете правилните хора за недостатъчното си време?

– Много важно е да си зададете въпроса дали се чувствате комфортно сред дадените хора. В тяхна компания трябва да се чувствате спокойни, отпуснати, без напрежение и стрес, за да си прекарвате приятно и да не се натоварвате излишно във времето за почивка.

–  Това трябва да са хора, с които можете да бъдете искрени – да разкажете какво ви тежи, да потърсите съвет, да изслушате и с които да обмените мнения, без да има натоварващи аспекти.

– Дайте си сметка дали тези приятели ви правят щастливи – тръгвате ли си от срещите развеселени и заредени или се чувствате изтощени и в лошо настроение?

Колкото и неприятно да звучи, трябва да се отървете от познанства, които ви карат да се чувствате зле. Времето ни на тази земя е малко, а още по-малко е времето, което можем да прекараме в приятни занимания, също толкова малко е времето, което ни прави по-съзнателни и духовно извисени.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *