Здравословни причини да намалим месото

Здравословни причини да намалим месото

Food-meatlessМоже би сте поставяли под съмнение ползите от вегетарианството или сте се опасявали, че отказът от месо ще донесе вреди за тялото ви, но дори намаляването на месото, при положение, че не можете напълно да му устоите, ще допринесе за по-доброто ви здраве. Преди да се запознаете с основните благотворни влияния на безмесната диета, ще се наложи се припомни начина на живот на нашите баби и дядовци и на цели поколения преди тях. Животът на село наистина е доставял свежа и здравословна храна, но колко пъти на седмица според вас те са яли месо или правилният въпрос е – колко пъти на месец или дори година? Едва ли някой ще коли домашно животно всеки месец, при все че хората все пак са били вярващи и са спазвали постите – 40 дни преди Великден, 40 дни преди Коледа, 14 дни преди Голяма Богородица, после прибавяме и постите всеки петък, всяка сряда, на Кръстовден, срещу Богоявление и Филиповия пост и колко дни остават „позволени“ за ядене изобщо на животинска храна и колко от тях ще бъдат месни? Защо тогава си мислим, че нашият стар род дължи дълголетието си на дебелите пържоли и луканката? Ако се върнем още по-назад във времето ще видим, че при всички религиозни празници яденето на месо има жертвопринасяща ритуална функция, която е по-различна от чистото чревоугодничество. Причината да ядем повече месо е в неговата достъпност – нито храним животното, нито го обгрижваме и никак не поемаме отговорността за неговата смърт, само се протягаме към рафта и ето го на масата. В допълнение месото се обработва по-лесно, определено засища, а през по-студените месеци хората трудно експериментират в кухнята, защото от менюто им липсват много плодове и зеленчуци. Забравяме обаче, че това месо е по-достъпно заради ужасните условия за отглеждане на животните, комбинациите от антибиотици и хормони, с които ги захранват те и ред други нарушения в естествения им растеж и размножаване. Но дотук с нравоучителната лекция, да видим какво може да направи за всеки от нас понижената консумация на мъртва плът:

  1. Помагате на сърцето си

Като намалите яденето на месо ще понижите и риска от сърдечни болести. Червеното мазно месо съдържа наситени мазнини, които повишават лошия холестерол и риска от коронарни сърдечни заболявания.

  1. Намалявате риска от рак

В British Journal of Cancer (Британски журнал относно рака) се публикува изследване върху 35,000 жени, сред които консумиращите повече червено и обработено месо са показали по-висок риск от рак на гърдата. Други изследвания обвързват консумацията на месо с рака на дебелото черво, простата, панкреаса и на стомаха. Според друга теория, изведена от некомерсиалната група The Cancer Project,  храни с високи нива на мазнини повишават хормоните, които предизвикват рак.

  1. По-добра планета – по-добро здраве

Тук разбира се трябва да не сте сами в своето начинание за намаляване консумацията на месо. Нужно е глобално понижаване на тази тенденция, за да подобрим условията на околната среда, затова и се промотира вегетарианството. Единиците няма да донесат промяната, нужно е голямо течение и в него трябва да се включат и страстните любители на месото, затова намаляването на количествата е прекрасно начало. Да оставим настрана газовете, отделяни от животните, защото те са само поредната капка в общото състояние на въздуха, другият основен проблем е посочен през 2006г. от Организацията за прехрана и земеделие към ООН. В доклада на Организацията се посочва, че животновъдната индустрия отслабва земята ни и изразходва прекалено големи количества вода, в допълнение самото използване на земята за животновъдство отнема прекалено голяма площ, която може да бъде използвана за насаждения, изхранващи повече хора, отколкото животни; замърсяват се повече водни запаси, отколкото при други индустрии.

Според друго проучване, което е базирано на бургери, но вие се опитайте да го приведете към кебапчето и кюфтето, може би  с по-малки стойности, защото едно говедо разбира се яде повече и заема повече място от едно прасе, което е основният български източник на месо. Във въпросното изследване са изчислили, че отказването от един бургер и заменянето му с вегетариански спестява 1 кг въглероден диоксид на атмосферата, 503 литра вода и 2.3 кв. м земя. Само с три пропуснати хранения от месо ще спестите повече вода, отколкото ако си взимате по-кратка баня. У нас водата е сравнително евтина, постоянно се губи по улиците, а и животновъдното ни стопанство отдавна е влязло в тесни граници, затова едва ли ще почувствате отговорност за тези тенденции, затова обратно към по-директните ползи от намаляването на месото.

  1. Отслабвате по-лесно

Ако замените месното меню с вегетарианско поне от време на време ще си спестите много калории. Разбира се заместването не трябва да стане с много въглехидрати, които да утолят глада за месо. За да има ефект, трябва да заложите на зарзавата. Мащабно изследване от 2010 г. на Imperial College London  открива, че консумацията на 250 гр месо на ден в продължение на повече от 5 години води до качването на повече килограми, отколкото се проявяват при хората ядящи по-малко месо при същия брой поети калории.

  1. Намалявате риска от диабет

Хората следващи вегетарианска диета имат по-малък риск от метаболитен синдром, от развитие на рискови фактори, причиняващи диабет тип 2 и инсулт. Хората, които избягват месото според изследванията имали по-ниско кръвно, по-ниски нива на захарта и триглицеридите в кръвта, обикновено имат и по-малка талия от тези, които редовно консумират месо.

  1. Имате по-хубава кожа

Яденето на повече свежи плодове, зеленчуци,  бобови и зърнени култури зарежда с повече антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, водещи до бръчки, тъмни петна и други знаци на стареенето.

  1. По-добра естествена миризма

Следването на безместна диета ще подобри миризмата ви за противоположния пол, както твърди журнала Chemical Senses. В излседването са взели участие две контролни групи мъже – едните следвали месна диета за две седмици, а другите – безмесна. В крайните 24 часа мъжете носили превръзки на подмишниците си, за да съберат нужното количество пот за следващия етап на изследването. Раздали превръзките на група жени, които без да знаят към коя група спадат, трябвало да оценят мъжествеността на мъжете, потентността, външния вид и персоналността им. В следващия етап двете групи мъже сменили ролите си и пак предоставили на жените дадения материал. Заключението било: безмесната диета прави миризмата на хората по-атрактивна, приятна и по-мека, което съответно води до по-добри заключения за плодовитостта, външността и характера им.

  1. Повишена енергия

Ако похапвате повече спанак, зеле и бобови растения ще имате енергия за повече време. Проучванията открили, че това води и до подобрение на кръвоносните съдове, понижава кръвното и увеличава физическата издръжливост при здрави хора. Тази храна отваря кръвоносните съдове, което води до повече кислород в кръвта и оттук до повече енергия.

  1. Ще бъдете по-щастливи

Сигурно не си представяте щастието без дебела сочна пържола, но друго твърдят две британски висши училища – University of Warwick и Dartmouth College – изучили хранителните навици на 80,000 души в цяла Великобритания. Те открили, че щастието на ментално ниво се покачва с консумацията на плодове и зеленчуци и достига своя връх след седмата порция с тях. Средностатистическият човек обаче поема по-малко от три порции на ден.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *